14 túra 14 hétre: ezeket a szegedi bringatúrákat ajánljuk a nyárra

Mostanra 325 forintra gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, Varga gazdasági miniszter azt mondta erre, hogy itthon is vannak szép helyek, nem kell külföldre menni. Ezen felbuzdulva továbbmentünk: még csak Csongrád megyét sem kell föltétlenül elhagyni: egy egész nyárra való kerékpártúrát gyűjtöttünk.

2019. június 07. 10:55

14 túra 14 hétre: ezeket a szegedi bringatúrákat ajánljuk a nyárra

Szeged a legbringásabb vidéki magyar nagyváros, két és félszer annyit biciklizünk, mint például Debrecen. Remek honlapja is van a Szegedről induló biciklis túráknak, ezeket is belevettük a gyűjtésbe.

Szerencsére sportszakmai segítséget is kaptunk az összeállításhoz, mégpedig a Rádió88 Gedzójától. A Gedzo Művelődési Központ igazgatója saját bevallása szerint minden Szeged-környéki teljesítménytúrát kipróbált, de nem híve a teljesítménykényszernek. „Mindenki a saját tempójában bringázzon, ahogy neki jólesik, ezért idén ezeket ki is hagyjuk, sokkal jobb, ha te magad fedezed fel a környéket” – tanácsolja.

A Rádió88 műsorvezető- és porondmestere szerint a „népszerű Mélypont és bivalyrezervátum is kiváló úti célok, és tény, hogy nem a legváltozatosabb a táj, mert sem az újszegedi havasok, sem az algyői dombság nem dobja fel a túrákat, de aki szeret bringázni, itt is talál jó kis útvonalakat". Higgyünk neki.

1. Időutazós: kb. 4 kilométer

A városban is lehet menni egy kört, rengeteg a látnivaló, igazi városnéző túra. Az időtartama mérhetetlen, hiszen rajtunk múlik, hogy mennyi ideig gyönyörködünk a látnivalókban. A túra a Mátyás térről indul a ferences templomtól és kolostortól. Itt mindjárt órákat lehet eltölteni a középkori Szeged történetével. Az út a Pásztor utca felé folytatódik, a hol napsugaras házat lehet megnézni, majd a Hősök kapuja, az Aradi vértanúk tere, a Dóm tér, a Reök-palota, az új zsinagóga. A túra végállomása az egykori szegedi vár területe, ahol a Tisza-part szépségében gyönyörködhetünk.

 

2. Boszorkányos: kb. 4 kilométer

Terepbringával jól túrázható útvonal a Boszorkányos névre keresztelt túra. Az Árvízi Emlékműnél kell lehajtani a Boszorkánysziget felé, és menni, ameddig belefér, majd vissza a gátra. Ügyeskedni kell olykor, de kell egy kis izgalom.

3. Olajos kör: kb. 6 kilométer

Ez inkább egy jó kis edzésre alkalmas túra. 6 kilométeres egy kör az algyői olajkutak jó minőségű szervizútjain.

4. Téli kikötő: kb. 6 kilométer

Ez a túra családosoknak remek választás, kisgyerekkel is letekerhető. Indulás az Árvízi Emlékműtől a
gáton, ami agyagos, ezért viszonylag ritkán saras. Végállomás a téli kikötő.

5. Bivalynézős: kb. 35 kilométer

A túra a Nagyszéksós-tóhoz vezet, ahol gyönyörű látvány vár bennünket a helyi bivalyokkal. A szegedi Dugonics térről, végig a Kálvária sugárúton, majd a Szabadkai úton át Szentmihálytelek felé megy az útvonal. A Kapisztráni úton elhagyva a települést jön Röszke, ahol meg is pihenhetünk. Ott a Felszabadulás és Dugonyi utcákon hajtunk, majd jön az autópálya felüljárója. Ezután a III. körzet tanyavilága következik, néhány kilométer múlva meg is érkezünk a Bivalyrezervátumhoz és a Bölömbika tanösvényhez.

6. Mélypont: kb. 35 kilométer

Magyarország legmélyebben fekvő pontja Tiszaszigetnél van, az emlékhelyhez vezet ez a túra. Az útvonal a szegedi Belvárosi hídon átmegy Újszegedre, végig jobbra töltésen egészen az Újszentiváni főcsatornáig. Annak mentén Tiszaszigetig jutunk, ha nem akarunk, nem kell bemenni a faluba, az első< utca előtti dűlőúton lehajtunk. Ez egy tóhoz visz, itt egy kanyar jobbra, majd balra és ott is vagyunk egy kereszteződésben. Ha balra fordulunk, akkor a Határőrizeti emlékhelyet, ha jobbra, akkor kb. 1 kilométer múlva a Mélypont-emlékhelyet tudjuk megnézni. Visszafelé érdemes a
Tiszasziget–Újszentiván–Szőreg útvonalon menni, Szőregtől pedig a forgalomtól viszonylag elzárva, majd kerékpárúton jutunk vissza Szegedre.

7. Tisza Maraton: kb. 40 kilométer

Lényegében a Tisza Maraton mountainbike verseny rövidebb távja. Ez a túra is az Árvízi Emlékműtőlindul, végig a gáton, megkerülve a téli kikötőt. Itt vagy bemegyünk Gyálarétre, vagy nem. Gyálarét után is gáton megyünk a Tisza és a Lúdvári párhuzamos csatorna között. A Gyálai–Holt–Tiszát követjük, hiszen tovább már csak a magyar–szerb határ van. A Gyálai–Holt–Tisza melletti földúton megyünk egészen a gyálai tanyákig, ott is a Szák útig. Ez és ennek a folytatása szintén követi a Gyálai–Holt–Tisza kanyarulatai, elmegyünk Szentmihálytelek mellett egészen Tompaszigetig. Innen Gyálarétre, majd fel a gátra, ismét a téli kikötő, onnan pedig vissza Szegedre.

 

8. Kömpöc kör: kb. 93 kilométer

A túrs edzettebbeknek való, de egész napos programként bárki bevállalhatja.
Szeged–Kiskundorozsma–Forráskút–Csólyospálos–Kömpöc–Kistelek–Ópusztaszer–Sándorfalva–Szeged az útvonal. Az igazán profik azonnal visszafordulnak még egy körre, nehogy elszédüljenek.

 

Túrák a Rádió88-as Gedzo ajánlásával

9. Deszki kör: kb. 20 kilométer

Szegedtől Deszkig van kerékpárút, Deszken, a Ponty utcán végig lehet hajtani a töltésig, ott pedig a
töltésen vissza Szegedre.

10. Hármas határ tánc: kb. 50 kilométer

Tavaly az év településének választott Kübekháza nem maradhat ki, igazi kis ékszerdoboz a Kübecker
Manufakturral és a falu központi részével. Szegedről Kübekházára tekerünk, ott Kübekháza hármas
határig, ami eddig mintegy 21 kilométeres táv. Innen Klárafalva 13,4 kilométer, ahonnan van vissza
bicikliút Deszk felé, ez egy 15,4 kilométeres szakasz. Ha enni akarunk a kübekházi manufaktúrában,
akkor talán a fordított útvonalon érdemes tekerni.

11. Vásár-hejj!: kb. 55 kilométer

Rém egyszerű útvonal: Szeged-Tápé-algyői híd-híd után balra a töltésen, ez eddig kb. 32 kilométer és
már Vásárhelyen is vagyunk. Visszafelé 47-es főút mellett van kerékpárút, nagyjából 23 kilométer a
táv Szegedig.

12. Petres túra: kb. 55 kilométer

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség túrája. Szegedről Algyőig megyünk a 47-es főút
melletti kerékpárúton, a híd előtt balra fordulunk, majd végigtekerünk a töltésen a petresi
emléktábláig. Itt tört át 1879-ben a Tisza. A pihenő után a Dóc-Sándorfalva útvonalon haladunk,
onnan pedig az új kerékpárúton visszatérünk Szegedre.

13. Sík kör: kb. 61 kilométer

Ez sem bonyolult túra: a Szeged–Zsombó–Bordány–Zákányszék–Mórahalom–Röszke–Szeged
útvonalon, végig aszfalton lehet haladni, a főutakat elkerülve. Mórahalmon pedig a bivalyok és a
fürdő remek kikapcsolódás lehet.

14. Sziki kör: kb. 26 kilométer

Ez is fürdős túra, ha úgy akarjuk. Szegedről a Maty-érig, onnan át Domaszékre, majd ott a Szegfű és
Kamilla utakon a Zöldfás templomig. Innen át Subasára a Sziksósfürdőhöz, majd vissza Szegedre.

Vélemények

mutasd mind