14 milliárd megy a költségvetésből az ország- és vármegyebérletekre

Megjelent az erről szóló határozat a közlönyben.
Kékes Viktória

2023. február 21. 09:25

14 milliárd megy a költségvetésből az ország- és vármegyebérletekre

Megjelent a hétfő esti Magyar Közlönyben a helyközi ország- és vármegyebérletek bevezetéséről szóló kormányhatározat. Ebből kiderül, hogy a szükséges jogszabály-módosítások előkészítése Lázár János, a szükséges források biztosítása pedig Varga Mihály feladata lesz. Ezt a központi költségvetésből finanszírozzák:

 

összesen 14 milliárd forintot csoportosítanak át a programhoz. 6 milliárdot a tartalékokból, 8 milliárdot pedig a szociálpolitikai menetdíj támogatásokból. Az „autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére” 10,6 milliárdot, a vasúti szállítási költségtérítésre 3 milliárdot, az elővárosi közösségi közlekedés költségtérítésére pedig 400 milliót szánnak.

 

Hazugságokkal és csúsztatásokkal teli évértékelőjében jelentette be Orbán Viktor, hogy május 1-től ország- és vármegyebérleteket vezetnek be. A teljesárú vármegyebérletet 9450 forintért lehet majd megvásárolni várhatóan április utolsó hetétől, az országbérlet ennek duplájába fog kerülni. A tanulók ezt 90 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe. Az új típusú bérletekkel a turizmus és a vállalkozások jól járhatnak, a VEKE szerint azonban „az egész intézkedéscsomag nem más, mint maga a velünk élő szocializmus, egy olyan politikai intézkedés, amit olyankor dobnak be a kormányok, amikor úgy érzik, osztogatni kell. Ez így ebben a formájában csak egy politikai kampánylépés és az égvilágon semmi köze nincs a közlekedési szakmához.”