Tizenhárom milliárdra duzzadt a kórházak adóssága

Pedig Orbán Viktor két évvel ezelőtt ezt megtiltotta.
Kékes Viktória

2022. március 31. 09:33

Tizenhárom milliárdra duzzadt a kórházak adóssága

A Magyar Államkincstár által közölt legutolsó adat szerint február végén 13 milliárd forinttal tartoztak az egészségügyi intézmények a beszállítóiknak. Ebben ráadásul nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái. Az orvosképző egyetemek ugyanis tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból – írja a Népszava.

Forrás: Népszava

A lap arra emlékeztet, hogy annak ellenére szökött ismét az egekbe az adósság, hogy Orbán Viktor 2020 elején kijelentette: a kórházak nem növelhetik azt. Sőt, kormányhatározat is született arról, hogy a gyógyító ellátásokat értékén kell finanszírozni, de ezt sem teljesítették.

 

Nemhogy a finanszírozás elemeit nem igazították ki, még csak az ellátás költségeit sem mérte fel eddig senki.

 

A Népszavának nyilatkozó kórházi vezetők szerint lehetetlen az egyre növekvő árak mellett a rendszert olcsóbban üzemeltetni. Az orvosi béremelésekre szükséges összeget hiába kapták meg a kórházak, a működtetéssel kapcsolatos többletkiadásokat évek óta nem fizetik ki. Az elmúlt években nőtt az infláció, ami az egészségügyben – például a gyógyszerek, gyógyítási anyagok árában – hatványozottan jelentkezik. A kórházi vezetők pedig azt sem tudják, hogy ezeket az árhatásokat az irányító kormányzati hivatalokban egyáltalán figyeli-e valaki.