12 év után utoljára emelkedtek a magasba a kerékpárok Szegeden

2006 óta minden évben két alkalommal is megrendezték a Critical Mass-t Szegeden. Idén azonban utoljára szervezték meg a nagy kerékpáros felvonulást. A szervezők szintet akarnak lépni, új lehetőségeket keresnek a jövőben a biciklisek segítésében.

2018. április 23. 19:40

Egy felmérés szerint nagyon népszerű a kerékpározás, minden szegedi rendszeresen biciklire pattan. A város a kerékpározás egyik vidéki fellegvára, így nem véletlen a Critical Mass szervezői a tizenkét éve rendszeresen megtartott felvonulás helyett ezentúl új lehetőségeket keresnek, hogy a bicikliseket segítsék.

Az utolsó szegedi Critical Mass a Dóm térről indult vasárnap délután és a menet ide is érkezett vissza egy 18 kilométeres vonulás után. A résztvevők többször is megálltak és a fejük fölé emelték kerékpárjukat, ez a mozdulat a rendezvény védjegye.

Critical Mass az évek során egyre népszerűbb lett Szegeden, több ezer ember vett részt a felvonulásokon. Ami ennél is nagyobb eredmény, hogy a városban megsokszorozódott a kerékpározók száma, Szeged igazi kerékpáros város lett. Napjainkban minden ötödik szegedi biciklivel közlekedik, a bringáktól roskadozó kerékpártárolók a városkép részei lettek, szegedi az ország legforgalmasabb kerékpáros útvonala, amin már nem fér a sok bringa. A kritikus tömeg már az év 365 napján jelen van a városban.

A Critical Mass Szeged rendezői szeretnének egy élő, jól szervezett bringás közösséget építeni, amely azonban más keretek között működik majd.

Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalójában az utolsó nagy bringaemeléseket!

Tovább olvasom