103 gyerek halt meg eddig a háborúban, rendkívüli ülést tart a NATO, már Lavrov is lát esélyt a kompromisszumra

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború szerda délelőtti eseményeiről.
Kékes Viktória

2022. március 16. 13:41

103 gyerek halt meg eddig a háborúban, rendkívüli ülést tart a NATO, már Lavrov is lát esélyt a kompromisszumra

Kijevet és Harkivot is bombázták az oroszok kedd éjjel

Egy 12 emeletes lakóházat ért bombatalálat szerda hajnalban Kijevben. Az eddigi jelentések szerint két ember megsérült, 37 embert kellett kitelepíteni. Harkivban két ember halt meg, amikor lakóépületeteket semmisítettek meg a rakéták. A romok alól négy embert sikerült kimenteni. A városban egy iskolát is eltaláltak az orosz bombák.

 

Visszatértek a V4-es miniszterelnökök Kijevből

Orbán Viktor ugyan itthon maradt, cseh, lengyel és szlovén kollégája azonban elutazott a folyamatos orosz légitámadás alatt álló ukrán fővárosba, hogy támogatásukról biztosítsák Zelenszkij elnököt. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő ma délelőtt Twitterén jelezte, hogy Mateusz Morawiecki, Petr Fiala és Janez Janša a rendkívüli látogatás után visszatért Lengyelországba. 

 

Rendkívüli ülést tart a NATO

Jens Stoltenberg a Brüsszelben tartott tanácskozásra érkezve elmondta: a cél annak áttekintése, hogy milyen rövid és hosszútávú válaszok adhatók az ukrajnai orosz agresszióra. Tájékoztatása szerint a szakminiszterek megbeszélik, miként erősíthető a szövetség elrettentő és védelmi képessége, nem hagyva kétségeket afelől Moszkva számára, hogy a NATO kész megvédeni minden tagországát. A főtitkár kiemelte: a NATO felelőssége annak megakadályozása, hogy a helyzet elmérgesedjen, és a konfliktus Ukrajna határain kívülre terjedjen. A kollektív védelem keretében a NATO-csapatok a legmagasabb védelmi készültségben vannak, körülbelül 40 ezer katona teljesít szolgálatot a szövetség keleti szárnyán, és legkevesebb százezer amerikai katona van jelen Európában. 

 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter érkezésekor hangsúlyozta: a katonai szövetség egységes Ukrajna támogatásában. A NATO-szövetségesek továbbra is védelmi célú eszközöket küldenek Ukrajnának, és egységesen támogatják Kijevet.

 

„Elítéljük Oroszország ok nélküli és indokolatlan invázióját, és támogatjuk Ukrajna védelmi képességét” – tette hozzá az amerikai védelmi miniszer.

 

Lavrov: van remény a kompromisszumra

Az orosz külügyminiszter az orosz RBK csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy bár nem könnyűek a tárgyalások, de van remény a kompromisszumra. Lavrov sürgette, hogy az orosz és ukrán tárgyaló félnek adják meg lehetőséget arra, hogy nyugodt légkörben, a „hisztéria fokozása” nélkül dolgozzanak. Korábban az ukrán elnök is úgy nyilatkozott, hogy történtek előrelépések a két fél között és egyre „realisztikusabbak” tűnnek az álláspontok.

 

Az ukrán főügyész szerint eddig 103 gyerek halt meg a háborúban

Irina Venegyiktova szerint az orosz haderők 400 ukrán iskolát vettek célba a háború kitörése óta, ebből 59-et teljesen elpusztítottak. A támadások során 103 ukrán gyerek vesztette életét. Az ENSZ nyilvántartása szerint másfél millió ukrán gyerek vált menekültté a háború kitörése óta. A magyar rendőrség tájékoztatása szerint a hazánkba érkező menekültek közül is minden harmadik gyerek. Kedden például 2571 menekült érkezett Magyarországra, közülük 849 volt gyerek.