1000 forint lett, maradhat? - brutálisan drágul a zöldség és a gyümölcs

Ezek mellett az árak mellett már egy lecsó is gourmet fogásnak számít.
Kékes Viktória

2022. április 06. 12:30

1000 forint lett, maradhat? - brutálisan drágul a zöldség és a gyümölcs

Szinte valamennyi élelmiszernek egyre feljebb megy az ára, így a zöldségek és gyümölcsök piacán is komoly drágulás látszik. - írja a napi.hu az Agrárközgazdasági Intézet árkörképe alapján. E szerint:

 

Édes paprikából a kisebbek kilós ára idén március végén, április elején 1000 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 760 forinttal. A nagyobb tv paprikák ára 950 forintról 1300 forintra ugrott a Budapesti Nagybani Piacon. A lecsópaprika ára 620 forintról 815 forintra nőtt. Ez körülbelül 30 százalékos drágulást jelent. A belpiaci fürtös paradicsom - mérettől függően - 1050–1150 forint/kilogramm, míg az importból származó kilogrammonként 900–950 forintért került a Budapesti Nagybani Piac választékába. A belföldi hónapos retek termelői ára 12 százalékkal nőtt, a belföldi újhagyma termelői ára 25 százalékkal emelkedett.

 

A napi.hu arra emlékeztet: számítani lehetett az áremelkedésre. Nagypéter Sándor, az 500 termelőt összefogó, paprikában és paradicsomtermesztésben erős, szentesi DélKertész vezetője márciusban azt mondta, a kedvezőtlen időjárási körülmények mellett, a termesztéshez elengedhetetlen alapanyagok, az úgynevezett inputanyagok árának emelkedése is negatív hatással volt a zöldségtermelésre. Mindezeken felül a műtrágya, az üzemanyag, a gáz és az áram drágulása, valamint az emelkedő kamatok idén is negatív hatással lesznek a friss piaci termékekre.