100. napjához érkezett az ukrán-orosz háború

Vass Imre

2022. június 01. 20:20

100. napjához érkezett az ukrán-orosz háború

Elfogyott Putyin türelme az ukrajnai háború századik napjára

Száz napja tart az ukrajnai háború, és az eredetileg gyors győzelemre számító Oroszországnak még mindig nem sikerült elérni a céljait.

 

Ezzel függhet össze, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök öt tábornokot és egy rendőrségi ezredest bocsátott el az orosz katonai vezérkarból, a tisztogatást az Ukrajnában elszenvedett sorozatos kudarcok válthatták ki – adta hírül a Newsweek amerikai magazin az RBC moszkvai médiacsoport jelentésére hivatkozva.

 

A jelentések szerint Putyin mostanra már rég szerette volna bevenni Kijevet, és az sem tetszik neki, hogy az oroszok sokszor nem tudnak mit kezdeni az ukránok heves ellenállásával. 

 

A hírek szerint az elbocsátottak között van Vaszilij Kukuskin rendőr vezérőrnagy, Alekszandr Laas vezérőrnagy, Andrej Lipilin vezérőrnagy, Alekszandr Udovenko és Jurij Insztankin vezérőrnagy.

 

Erre képesek a fegyverek, amelyeket Ukrajna kap az Egyesült Államoktól

Nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna, de az Egyesült Államok „nem bátorítja őket vagy teszi lehetővé Ukrajnának“, hogy orosz területre is lecsapjanak. 

 

Magas rangú amerikai kormányzati tisztviselők kedden megerősítették, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnának szánt 11. biztonsági segélycsomag részeként amerikai gyártmányú, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket, úgynevezett HIMARS-okat küld Ukrajnának.

 

A tisztviselők elmondták, hogy a HIMARS-ok olyan lőszerekkel lesznek felszerelve, amelyek lehetővé teszik Ukrajna számára, hogy rakétákat indítson mintegy 80 kilométerről. Bár ez jóval kevesebb, mint a rendszerek maximális hatótávolsága, amely körülbelül 300 kilométer, de sokkal nagyobb, mint bármi, amit eddig Ukrajnának küldtek. 

 

Az Egyesült Államok által Ukrajnának a múlt hónapban küldött M777-es Howitzerek például jelentősen megnövelték a hatótávolságot és a teljesítményt a korábbi rendszerekhez képest, de még ezek hatótávolsága is csak 25 kilométer körül van.

 

A szerdán hivatalosan bejelentendő új biztonsági segélycsomag légtérellenőrző radarokat, további Javelin páncéltörő fegyvereket, tüzérségi lövedékeket, helikoptereket, taktikai járműveket és alkatrészeket is tartalmaz majd, hogy az ukránok folytathassák a felszerelések karbantartását. 

 

Zelenszkij: Ukrajna naponta száz katonát veszít és ötszázan megsérülnek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán honvédelmi erők kötelékéből jelenleg naponta száz katona veszíti életét és ötszázan megsérülnek naponta. A legrosszabb a helyzet a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben. Zelenszkij arról biztosította Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy a nagy hatótávolságú rakétarendszereket, amelyeket most kapnak az Egyesült Államoktól, nem fogják oroszországi területen lévő célpontok ellen bevetni.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint ezek az amerikai rakétarendszerek megnövelik annak veszélyét, hogy egy harmadik állam is belesodródik a konfliktusba. Lavrov helyettese, Szergej Rjabkov elmondta, hogy Moszkva rendkívül negatív fejleménynek tekinti az amerikai katonai segítséget.

 

Koszovóban ukrán civileket is kiképeznek aknamentesítőnek

Koszovóban több mint tucatnyi ukránt képeznek ki aknamentesítésre olyan oktatók, akik még a délszláv háborúban szereztek tapasztalatot. Nagy előny, hogy az oroszok által Ukrajnába most telepített aknák hasonlók, mint amilyeneket a kilencvenes években használtak a volt Jugoszlávia területén.

Irina Kusztovszka testpáncélba és védőszemüvegbe öltözve lassan végigpásztáz fémdetektorral egy füves területet, hogy megtalálja az elásott gyakorlóaknát, amit az eszköz hangos sípolással jelez.

 

A 38 éves kijevi polgári repülési ügyintéző Koszovóban van, ahol egy aknamentesítő képzésen vesz részt, hogy segítsen az oroszok által Ukrajnában telepített aknák és egyéb robbanószerkezetek eltávolításában.

 

„Különböző módja van, hogy segíts az országodnak, én ezt választottam (…) ez drasztikus változás az életemben” – mondta a Reutersnek.

 

Ukrajna: Mariupolban több mint százezer embert tartanak túszul

Több mint százezer lakos maradt a Donyeck megyei Mariupolban, aki április óta nem jut ivóvízhez és élelemhez - mondta egy tévéműsorban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere, aki humanitárius folyosók megnyitását sürgette a város felé.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a polgármester kiemelte, hogy a megszállt városban növekszik a temetkezések száma, és vannak spontán létrehozott sírhelyek is. Hangsúlyozta, hogy az emelkedő hőmérséklet és a heves esőzések fertőző betegségek veszélyét hordozzák magukban: a vérhas és a kolera kitörése több ezer mariupoli lakos megbetegedését okozhatja.

 

A polgármester elmondta azt is, hogy az orosz csapatok megbízták az önkényesen kikiáltott donyecki "népköztársaság rendkívüli helyzetek minisztériumát", hogy gondoskodjon az ivóvízszállításról Mariupolba. A városban lakók azonban arról számoltak be - mondta a polgármester -, hogy csak akkor adnak nekik ivóvizet, ha hajlandóak dolgozni: romokat eltakarítani, holttesteket összegyűjteni és eltemetni, vagyis eltüntetni az oroszok háborús bűntetteit - fűzte hozzá a polgármester.

 

3 millió ukrajnai menekült kért védelmet az EU-ban a háború kezdete óta

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának február 24-i kezdete óta rekordszámú, csaknem 3 millió ukrajnai menekült kért ideiglenes védelmi státuszt az Európai Unió valamelyik tagországában – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) szerdán.

 

A máltai központú uniós ügynökség jelentésében közölte: a február 24-én kezdődött ukrajnai orosz invázió kezdetét követően a megtámadott ország állampolgárai az elmúlt évek adataihoz képest márciusban nyújtották be a legtöbb, körülbelül 83 ezer menedékkérelmet. A nemzetközi védelem biztosítására benyújtott kérelmek száma meghaladta a 2015-2016-os menekültválság kiugró adatait is.

 

Megjegyezték: az Európai Unió tagországaiban februárban regisztrált összes, mintegy 22 ezer menekültstátusz iránti kérelem legtöbbjét szintén ukrajnai állampolgárok nyújtották be. Számuk február 24. után körülbelül harmincszorosára ugrott a háború kezdete előtti adatokhoz képest. 

 

Németország tovább fegyverzi Ukrajnát

Németország az IRIS-T típusú légvédelmi rendszerrel is támogatja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát - jelentette be Olaf Scholz kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlament alsóházában (Bundestag).

 

A kancellár kiemelte, hogy az IRIS-T a legmodernebb légvédelmi rendszer, amellyel Németország rendelkezik, és segítségével az ukrán haderő akár teljes nagyvárosokat megvédhet az orosz harci repülőgépek, helikopterek és drónok támadásaitól és a rakétatámadásoktól.

 

„A szövetségi kormány arról is döntött, hogy radarrendszereket is szállít Ukrajnának, amelyek tűzérségi állások felderítésére szolgálnak” – mondta Olaf Scholz.

 

Hangsúlyozta, hogy igaztalanok azok az állítások, amelyek szerint Németország nem támogatja kellőképpen Ukrajnát a védekezésben. Mint mondta, folyamatosan szállítanak fegyvert. Ismertette, hogy a napokban befejeződik az ukrán katonák németországi kiképzése a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára, és elkezdődik egy újabb kiképzési program, amelyben a Gepard önjáró légvédelmi gépágyú használatát tanulják meg ukrán katonák. Hozzátette: az ukrán kormány május végén kötött szerződést Gepardok átvételére.

Címlapon

mutasd mind