Tíz százalékkal emelkedhetnek jövőre a kötelező gépjárműbiztosítási díjak

Az éves átlagdíj személygépkocsik esetében 32-33 ezer forint körül alakul majd.
Kékes Viktória

2022. október 24. 07:12

Tíz százalékkal emelkedhetnek jövőre a kötelező gépjárműbiztosítási díjak

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége az MTI-nek elküldött tájékoztatásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosítók legkésőbb november 2-áig hirdethetik ki tarifáikat, az ügyfelek pedig ezt követően tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket. A meglévő szerződés esetleges felmondására legkésőbb december elsején éjfélig van lehetőség.

 

A Papp Lajos, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke rámutatott: a kárkifizetések az idén is jelentősen, csaknem húsz százalékkal nőttek, emiatt a biztosítók nem kerülhetik el a díjemelést. A szövetségnél arra számítanak, hogy a díjemelés mértéke a tavalyi díjakhoz képest átlagosan tíz százalék körüli lesz, így az újonnan megkötött év végi évfordulós szerződések éves átlagdíja személygépkocsik esetében 32-33 ezer forint körül alakul majd.

 

Az előző évek tapasztalatai alapján az érintettek körülbelül tíz százaléka él a biztosításváltás lehetőségével, ennek alapján még a jelenlegi kampányban is megközelítheti a 100 ezret a lecserélt szerződések száma.

 

Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31., de Papp Lajos szerint az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötését célszerű a meglévő szerződés felmondásával egyidejűleg intézni.