1,4 milliót keres Varga Judit a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökeként

Február óta nem voltak hajlandóak elárulni, hogy az igazságügyi miniszter mekkora fizetést kap.
Kékes Viktória

2022. szeptember 26. 08:59

1,4 milliót keres Varga Judit a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökeként

A vagyonkezelő alapítványok szabályozását is érintő európai bizottsági javaslatcsomag a Varga Judit igazságügyi miniszter által vezetett alapítványra is jótékony hatással volt: 15 napon belül hiánytalanul eleget tett az adatigénylésünknek, holott februárban válaszra sem méltatott bennünket – írja a 24.hu.

 

A megkésett alapítványi válaszból kiderült, Varga havonta 1,4 millió forintos tiszteletdíjat kap az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökeként. A kuratóriumi tagok valamennyivel szerényebb összeget, havi 1,2 millió forintot kapnak a munkájukért. 

 

Kérdés, hogy az állami vagyonnal kitömött alapítványok élére milliós fizetésekért kinevezett politikusoknak, illetve a Fideszhez erőteljesen köthető embereknek távozniuk kell-e az alapítványok kuratóriumának éléről. Az országgyűlés épp ma tárgyalja az erről szóló törvényjavaslatot, aminek szövegéből mindössze annyi derül ki, hogy a döntéshozatalban nem vehetnek majd részt. Az mindenesetre biztos, hogy az Európai Bizottság kifejezett kérése volt, hogy erős összeférhetetlenségi szabályokat kell hozni, ezeknek pedig egészen biztosan nem felel meg Varga Judit, Navracsics Tibor, Lázár János, Trócsányi László, Magyar Levente, Schmidt Mária, Varga Mihály vagy Demeter Szilárd.