1,3 millióra emelkedett a képviselők alapfizetése márciusban, Kövér fizetése 254 ezerrel emelkedik, Áder közel 4 millió forintot kap élete végéig

A képviselői alapbér egy kezdő tanári fizetés hatszorosa.
Kékes Viktória

2022. március 29. 13:52

1,3 millióra emelkedett a képviselők alapfizetése márciusban, Kövér fizetése 254 ezerrel emelkedik, Áder közel 4 millió forintot kap élete végéig

A napokban kapják meg megemelt fizetésüket a parlamenti képviselők: az alapilletmény 8,7 százalékkal, azaz 106 ezer forinttal emelkedik, de a különféle szorzóknak köszönhetően a politikusok túlnyomó része ennél jóval nagyobb béremelésnek örülhet – írja a 24.hu.

 

A pontos emelés mértékét a bruttó átlagkereset határozza meg. Ez a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi jelentése alapján havi bruttó 467 ezer forint. A képviselőknek ennek háromszorosa, azaz 1 millió 316 ezer forint jár. Ez azonban csak az alapilletmény: egyetlen bizottsági tagság esetén is 1 millió 580 ezer forintra emelkedik a havi bér. 

 

A törvényalkotási bizottsági tagság után több mint 1,8 millió forint dukál, de ez az összeg jár annak is, aki két bizottságnak is tagja. A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot kapnak, a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek, továbbá a jegyzők (ez együtt több mint 40 képviselő) pedig 2 millió 240 ezret.

 

Az illetményemelés a többi juttatásra is hatással van: 40 ezer forinttal nő a vidéki képviselők albérlet-támogatása, így havi 460 ezer forintot fordíthatnak lakásbérlésre. Többet költhetnek irodabérlésre is: 80 ezer forinttal, 920 ezer forintra nőtt a havi keretösszeg.

 

Áder János leköszönő köztársasági elnök sem panaszkodhat: 280 ezer forinttal kap többet, így 3,9 millió forintra nő az illetménye márciustól. Erről azután sem kell lemondania, hogy májusban lejár a mandátuma, mivel a jelenlegi jogszabályok szerint élete végéig kapja majd az elnöki fizetést. A legjobban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke jár, akinek a fizetését az átlagkereset 12-szeresében határozták meg. Ő így 424 ezer forintos emelésben részesült, ezzel illetménye átlépi az ötmillió forintot: 5 millió 266 ezer forint lesz. (Ezzel egyébként még a Nemzeti Bank elnökénél is többet keres majd.)

 

Csak összehasonlításképpen: egy kezdő tanár fizetése ma Magyarországon bruttó 219 ezer forint. Három év után ez az összeg 243 ezer forintra emelkedik. 15 évet kell a pályán tölteni ahhoz, hogy ez az összeg elérje a bruttó 466 ezer forintot. A tisztességes bért követelő pedagógusok mégis süket fülekre találnak az átlagosan 1,5 millió forintot bezsebelő kormánypárti képviselők részéről, akik saját fizetésemelésüket szemrebbenés nélkül szavazták meg.

 

Az is érdekes, hogy a képviselők bérnövekedése 2010 óta messze meghaladja az országos átlagot. Elsőként 2014-ben jött egy nagy emelés, ekkor emelték meg az alapilletményüket (amelyhez mint fentebb is látszik számos plusz juttatás jár) a háromszorosára. Sokáig ez a 750 ezer forint volt az alap, majd 2018-ban – ismét a választás után – nyúltak a saját fizetésükhöz a kormánypárti képviselők. A Fidesz előbb tagadta, hogy ismét növelni akarja a képviselői béreket, majd pár hónappal később a megerősített kétharmad megszavazta az emelést.