Hirdetés
Hirdetés

M43: elkerülik Szegedet a kamionok

Szegedi Tükör | 2011. április 21. 10:14
szegedi tükör - 2011. április
Április 17-én, vasárnap a Széchenyi téren örömünneppel köszöntöttük a pár napja átadott autópályát. Az autópálya-váró, kamionbúcsúztató buli elotti napon a szegediek megnézhették a Móra Ferenc hidat is. Az M43-ast hivatalosan 20-án, szerda délután adták át, a pályán már délután megindult a forgalom. 

Több évtizedes álom teljesült: Szeged Budapest után a legjobban megközelítheto magyar város lett. Vasárnap a szegedi önkormányzat különleges autópálya-váró és kamionbúcsúztató ünnepséget rendezett a Széchenyi téren. A városon áthaladó utolsó kamion már a visszaszámlálás kezdete, április 14. óta a téren állt. Mellette helyezték el azt a visszaszámláló táblát is, amelyről Botka László polgármester aznap a 6. napot tépte le jelképesen.
Vasárnapra pedig megnyílt a veterán jármű színpadot rejtő oldala: előbb a Kozmosz Egyesület tartott akrobatikus rock and roll bemutatót, majd a Dumaszínház tagjai, Beliczai Balázs és Lorán Barnabás nevettették meg a közönséget.
Botka László 18 órakor tartott ünnepi beszédet. Elmondta: azért igazi örömünnep az M43-as átadása, mert a szegediek több évtizedes vágya teljesült: elkészült az M43-as autópálya, amelyik kivezeti a tranzitforgalmat a városból. Ezentúl, ha a szegediek kamiont akarnak látni, azt ide kell hozni a Széchenyi térre. A közgyűlés rendeletet alkotott, amely május 15-étől lép hatályba: a nagykörúton belülről például minden 7,5 tonnánál nagyobb jármuvet kitiltanak.
Botka László hangsúlyozta azokat az előnyöket, amelyeket a város élvez azzal, hogy két nemzetközi folyosó mellett fekszik – ez
Európában is ritkaságszámba megy. Minden szegedi sikere, hogy a város 6 év alatt idáig eljutott. Mi a szegedi siker oka? Az, hogy valódi európai közösséggé váltunk – folytatta a polgármester –, amelyben az itt élok különbözoségei ellenére az az öszszetartó erő, hogy ez a város az otthonunk, a hazánk, és a legfontosabb érték a további fejlődés.Eldübörögtek a jármuvek, lufikat küldtünk utánuk
A várost az elmúlt években elkerülte a gyűlölködés, a kirekesztés, minden véleménynek helye volt, ember és ember között csak a tudása, teljesítménye tehetett különbséget – Mondta Botka László. Ezt az értéket azonban védeni is kell – ami nem egyszerű. Botka küzdeni fog azért, hogy a jövőben is mindenki otthon érezze magát. A különböző pártok pedig azt érezzék, hogy itt nem a harc az érték, hanem az, hogy ki mennyivel tud hozzájárulni a város fejlődéséhez.
A polgármester megköszönte a polgárok türelmét, amivel megélik és elviselik a városban zajló építkezéseket, valamint az erőt és a támogatást azoktól, akik hisznek a városban. A beszéd végén zöld lufik százait engedték fel a levegőbe: ezek jelképezték az „elszálló kamionokat” és azt, hogy Szeged fellélegezhet, a város levegője tisztább lesz. A nap Király Viktor élő koncertjével és utcabállal zárult, amelyhez a zenét a Zsomboy’s együttes szolgáltatta.

 

Hídnézőben

Április 16-án hídfesztet és családi napot szervezett a Nemzeti Infrastruktúra Fejleszto (NIF) Zrt.: megnyitották az emberek előtt az átadás előtt álló M43-ast. Az érdeklődők sétálhattak az új Tisza-hídon, sőt még a belsejébe is bekukkanthattak. Az autóval érkezők Szeged felől jövet jutottak fel a pálya bal oldalára, ott, mint egy kétsávos főúton, haladhattak, parkolni a leállósávban lehetett. A jobb pálya a gyalogosoké és a bicikliseké volt. Innen szállt fel egy sárga helikopter is, hogy a magasból lefényképezzék a Szeged és a Makó városneveket formázó tömeget.

 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés