Hirdetés
Hirdetés

Zöld jelzés Barnáknak, új pályázat a zenészeknek!

Szegedi hírek | 2018. február 14. 17:48
kulturális bizottság, Barnák László, rag20182, Szegedi Nemzeti Színház
Egyhangúlag javasolja a kulturális bizottság mind a nyolc tagja, hogy a pénteki közgyűlés Barnák Lászlót nevezze ki a színház élére. A testület azt is javasolja, írjanak ki új pályázatot a szimfonikusok vezetésére.

Késő délután ért véget a városházán a Kulturális, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának ülése, amelyen meghallgatták Barnák Lászlót, aki immáron egyedüli jelöltként pályázik a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói székére.

Megírtuk, hétfőn Gyüdi Sándor visszalépett a jelöltségtől, visszavonta a pályázatát. A szeged.hu információi szerint a kulturális bizottság nyolc tagja a több mint egy órás meghallgatást köveően egyhangúlat azt javasolta a közgyűlésnek, hogy Barnák Lászlót nevezzék ki öt évre a szegedi teátrum főigazgatójának.

Barnák László

Magyar színész, rendező, látványtervező, művészeti menedzser. Az Új Színházban kezdte színi pályáját, ahol négy évadot töltött. 2006-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályában, színész szakon. Diploma után a szolnoki Szigligeti Színház társulatában játszott Balázs Péter igazgatói kinevezéséig. Telihay Péter hívására 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol színészként és rendezőként is tevékenykedik.
2007–2008-ban elvégezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Menedzserképző Intézetének művészetmenedzsment szakát. 2010 és 2012 között a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány mesterképzési szakának hallgatója volt, 2014-től a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán stratégiai marketinget tanul.
Színészként 58, rendezőként 9, szerzőként 2, díszlettervezőként 2, dramaturgként pedig1 produkció fűződik eddig a nevéhez.
(Forrás: wikipédia.org)

A jelölt – aki Horgas Ádám rendezővel együtt jelent meg a meghallgatáson – elmondta, egy évtizedes színészi és rendezői múlt köti a szegedi teátrumhoz, ez ambicionálta arra, hogy megpályázza a főigazgatói posztot. Elképzelései között fontos hangsúlyt kap, hogy visszacsalogassa a nézőket a színházba, növelje a presztízsét és a szakma figyelmét is ráirányítsa a Tisza-parti intézményre – ehhez kéri a város és színház támogatását.

Kérdésekre válaszolva kifejtette: az ötéves ciklus alatt szeretné elérni, hogy a fizetőnézők aránya a jelenlegi 64 százalékról 80-ra emelkedjen. Ehhez újfajta marketingstratégiát és közönségkutatáson alapuló új műsorpolitikát szeretne összeállítani, amelyben nagyobb hangsúlyt kapnának az összművészeti előadások, ezért is kérte fel Horgas Ádámot a prózai tagozat vezetőjének.

Továbbra is megtartaná évadonként a három operabemutatót, sőt egy beavatószínházi programsorozattal erősítené is a tagozat munkáját, amelynek a vezetésére a jelenlegi főigazgatót, Gyüdi Sándort kérte fel.

Barnák kiemelt figyelmet fordítana arra, hogy az itt tanuló egyetemistákat és középiskolásokat minél nagyobb számba vonzza be az előadásokra. Az ifjúság megszólításában az elmúlt években már jelentős gyakorlatra tett szert: színésztársaival tantermi előadások sorozatát vitték a szegedi középiskolákba, többek között a nyugat.hu-t vagy a romeo.es.julia-t.

A jelölt kitért arra is, hogy „zöldebb” színházat szeretne kialakítani: azaz egy-egy produkció díszletét, vagy annak egy részét újrafelhasználnák, vagy más színházakkal elcserélnék, csökkentve így a költségeket és a környezet terhelését.

A szinhaz.org honlapján korábban nyilvánosságra hozott pályázatában olyan elismert művészek támogatták Barnákot, mint Jordán Tamás, Alföldi Róbert, Lukáts Andor, Bodó Viktor, a kulturális intézmények közül pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok, az Operettszínház és a budapesti Átrium Színház és az Orlai Produkciós Iroda is biztosította együttműködéséről.

A meghallgatás után úgy döntött a városi testület, hogy javasolja a pénteki közgyűlésnek Barnák László kinevezését.

A grémium tárgyalta a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói pályázatát is. Pontosabban, csak tárgyalta volna, ha a két pályázó – akiknek egyike sem felelt meg maradéktalanul a kiírásnak – megjelent volna a testület előtt. Így – miután a meghallgatásra sor sem került – a bizottság tagjai úgy határoztak, azt javasolják a közgyűlésnek, írjon ki a város új pályázatot a zenekar élére.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés