Hirdetés
Hirdetés

A tápaiak több régi vágya is teljesül

Szegedi hírek | 2018. február 14. 16:02
tápé, csatorna, befedés, beruházás, Botka László, Szabó Sándor, Szécsényi Ferencné, vi2018-02
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Több száz millió forintos fejlesztések valósulnak meg Tápén 2018-ban. Teljesen megújul a Bálint Sándor iskola, parkolók épülnek, fejlesztik a csatornahálózatot és végre megoldódik a tápéi főcsatorna ügye is. Erről tartott szerdán sajtótájékoztatót Botka László polgármester.

Szerda délután, a télies idő ellenére tucatnyi környékbeli lakos fogadta örömmel Botka László polgármester bejelentését, hogy megoldódik a több évtizede húzódó tápéi főcsatorna ügye. A szabadtéri sajtótájékoztatón a polgármester elmondta, amennyiben a képviselőtestület elfogadja a pénteki közgyűlésen a költségvetést, akkor meglesz az anyagi fedezet arra, hogy rendbe tegyék a tápéi főcsatornát. A tervek szerint a Muskátli utcától a Rév utcáig, 635 méter hosszan teljesen befedik a csatornát, a csapadékvizet egy 80 centiméter átmérőjű vasbeton cső fogja elvezetni, a területet pedig parkosítják, fásítják. 

– A csatorna a környék csapadékvizét gyűjti össze, nagyon rossz állapotban van, szemetes, iszapos, nyáron büdös és a szúnyogoknak jó élőhelyet biztosít. Az önkormányzat éppen ezért évek óta keresi már a helyzet megoldásának lehetőségét. – mondta Botka László. Hozzátette, uniós forrás nem volt erre a fejlesztésre, így ezt saját pénzből kell megoldani. A város végül 200 millió forintot biztosít erre a célra, amelyet a Víziközmű társulat 100 millió forinttal egészít ki.

A munkálatok május végén kezdődnek. A polgármester a környék lakóitól türelmet kért: az építkezés egy kicsit felforgatja majd az ott élők életét, de cserébe végleg megoldódik a csatorna helyzete. A beruházást összekapcsolják az új uszoda építésével, mivel az onnan kitermelt földet használják majd fel az árok betemetésére. – Ez egy költséghatékony megoldás, ezért is választottuk ezt – tette hozzá Botka László.

Szabó Sándor, a városrész országgyűlési képviselője elmondta, megválasztása után, az első fogadóórák egyikén már megkeresték a csatorna problémájával a környék lakói. Azóta próbálnak megoldást találni a helyzet rendezésére és végre ebben az évben lesz pénz a beruházásra. A képviselő kiemelte azt is, a csatorna befedése mellett még többszázmillió forintos fejlesztések valósulnak majd meg Tápén 2018-ban. Uniós forrás segítségével 4 kilométer hosszan fejlesztik a csapadékvíz-hálózatot. Ez a Beregi, a Szirom, a Honfoglalás, a Rév, a Zágráb, az Árnyas utcákat, a Búcsú teret és az Újföld sort érinti. Emellett 860 millió forintból teljesen megújul a Bálint Sándor Általános Iskola, új Védőnői ház épül a Honfoglalás utcában, a Piac téri boltoknál pedig parkolókat alakítanak majd ki. Szabó Sándor hozzátette, ezekkel a fejlesztésekkel a négy évvel ezelőtt vállalt ígéreteiket teljesítik.

Szécsényi Ferencné, a körzet önkormányzati képviselője szintén azt erősítette meg, hogy a csatorna állapota mára már tarthatatlanná vált. A szemét, nyáron a bűz, a szúnyogok teljesen megkeserítették a környéken lakók életét. Két évvel ezelőtt 188 lakos írta alá azt a beadványt, amelyben a helyzet megoldását kérik. Idén végre pont kerül az ügy végére.

Ötven éve lakik a csatorna mellett, a Rába utcában  Biacsi Józsefné, aki elmondta, kezdetben nem volt probléma a csatornával, áramoltatták a vizét, tisztán tartották. Később azonban az Ativizig már nem foglalkozott a területtel, és teljesen tönkrement, eliszaposodott, büdös lett a víz. Éppen ezért nagyon örül, hogy végre elkezdődik a beruházás, és élhetőbbé válik a környék.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés