Hirdetés
Hirdetés

Apácáról neveznek el utcát pénteken

Szegedi hírek | 2018. február 14. 13:54
közgyűlés, Kiskundorozsma, Wagner Viktória
A Wagner Viktória utcáról lehet majd bemenni az új egészségházba Dorozsmán, ha megszavazza a közgyűlés.

Kiskundorozsmán a Kőbárány utca közelében olyan közterületen (a régi kispiac helyén) épül az új egészségház, amelynek még nincs neve. A településrészi önkormányzat azt javasolta, Wagner Viktóriáról nevezzék el a közterületet. Pénteken erről is tárgyal a városi közgyűlés.

Sürgős és indokolt

A közterület mielőbbi elnevezése, az ingatlan címének megállapítása azért is sürgős és indokolt, mert az új rendelőépületben majdan dolgozó orvosok csak így kapnak, kaphatnak működési engedélyt. Az előterjesztésben az áll, hogy az újonnan elnevezett közterület, valamint a Kőbárány, Petneházy és Ingovány utca csatlakozásában lévő ingatlanok meglévő házszámai nem változnak meg.

Amennyiben a közgyűlés megszavazza, február 20-tól Wagner Viktória utcának nevezik az új közterületet, ahol az új dorozsmai egészségház épül több mint 270 millió forintból, amelynek nagy része uniós forrás. A tervek szerint tavasszal adják az új rendelőintézetet Dorozsmán.

Mindenkin segített

Wagner Viktória Ilona Anna néven született 1907-ben a Borsod megyei Parasznyán. A Viktória keresztnevet apácaként vette fel. Szociális testvér, zöldkeresztes védőnő volt, Szegváron, Szentesen ápolta az anyákat és a rászorulókat. 1958-ban került Kiskundorozsmára, nyugdíjas éveit is itt töltötte, és igyekezett mindenkin segíteni, aki hozzá fordult. 1994-ben hunyt el. Kiskundorozsmán több százan búcsúztak tőle az ország minden részéből. Születésének századik évfordulóján emléktáblát avattak a tiszteletére Dorozsmán.

Naplóbejegyzések

Wagner Viktória naplót is írt, amelynek bejegyzései hű korképet mutatnak az 1940-50-es évekből. Ezt írta például: „A nyilasok azért büntettek meg, mert a zsidó iskolát is elvállaltam és elláttam.” 1949-es bejegyzése szerint „Szegváron kiverték a jelölteket a rendházból. Engem boxerrel vertek.” Klára testvér azt írta a Szociális Testvérek Társasága honlapján, hogy Wagner Viktória a szegényes dorozsmai szolgálati lakásában számolatlan mennyiségben varrta a kazulákat Indiába, Teréz anya nővérei számára, hogy legyen miből osztogatniuk a leprásoknak.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés