Fogalom volt a szegedi 46-os ezred

Szegedi hírek | 2018. február 14. 09:45
emlékmű, honvédség, 46. gyalogezred
Helyreállítja az önkormányzat az első világháborús emlékművet, ami jelenleg a Londoni körúton áll egy lakóház udvarán.

A szegedi 46. gyalogezred hősi halottainak emlékoszlopát 1925. május 31-én avatták föl a Gizella téren (a mai Aradi vértanúk terén). Itt állt 1930-ig. A püspöki palota építése miatt lebontották, és áthelyezték a Londoni körúti 46-os laktanya udvarába.

Tóth Attila Szeged szobrai és muráliái című könyvében az áll: négy körkörös lépcső vezetett föl a nyolc-nyolc oldalú kettős talapzathoz. Oldalait márványlapok borították, ezekre vésték föl az ezred hősi halottainak nevét. A talapzaton mintegy hat méter magas, négyzet alakú oszlop állt, tetején a Szent Koronával. 1945 után részben lebontották, napjainkban csupán körlépcsője és csupasz kettős talapzata látható az egykori laktanya – ma lakóház – udvarán.

A legnehezebb harctereken

Az I. világháború alatt a 46. gyalogezred katonái a legnehezebb harctereken küzdöttek és haltak hősi halált. Fogalom volt a szegedi 46-os ezred – a hősiesség és megbízhatóság fogalma.

Az építményről mára folyamatosan hullanak a műkőborítás elemei, így a lakók kezdeményezték az emlékoszlop-maradvány elbontását.

Az önkormányzat vállalta, hogy rekonstruálja és a Belvárosi temető IX. parcellájában, a II. világháborús és a román hősi emlékmű közelében végleg elhelyezi az emlékművet. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatot írt ki az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetételére, renoválására, helyreállítására és új emlékművek felállítására.

Pénteken dönt a közgyűlés arról, pályázzon-e a város a közalapítványhoz. A kérhető maximális támogatás 2,5 millió forint. Az emlékmű helyreállításának költsége 6 millió forint. A város nyertes pályázat esetén 3,5 millió forint saját forrást biztosít az emlékmű rendbetételére.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!