Bővülő feladatok, növekvő támogatás az önkormányzati cégeknél

Szegedi hírek | 2018. február 14. 09:38
pénzügyi bizottság
Főként az idei költségvetéshez kapcsolódó előterjesztéseket tárgyalt szerda reggeli ülésén a közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága.

Az egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntések között egy cég törzstőkéjének megemeléséről döntöttek, egy másiknál módosították a tagi kölcsön visszafizetésének feltételeit.

Az idei költségvetési tételekkel összhangban, a száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok feladatellátásának támogatására több tételt különített el az önkormányzat. Így a Szegedi Sport és Fürdők Kft. sportlétesítmény üzemeltetésre 60 millió forint támogatásban részesül, a RITEK Zrt. rendszer üzemeltetési és hardver karbantartási feladatokra 113 millió, valamint a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közlekedésszervezési és közterületfenntartási feladatokra 605 millió forintot kap.

Törzstőkét emelnek a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft-ben, ami valamivel több mint 32 millió forint kiadást jelent az önkormányzatnak. Az összegből a Szeged TV műszaki fejlesztése, illetve az Újszegeden lévő Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman területén található apartmanházak korszerűsítése, felújítása valósul meg. A tőkeváltozást a társaság alapító okiratán át kell vezetni. A törzstőkeemelés alapján a társaság törzstőkéje (jegyzett tőkéje) valamivel több mint 122 millió forint lesz.

Módosítják a Szegedi Vadaspark tagi kölcsönének szerződését is. Tavaly ugyanis az önkormányzat 24 millió forint összegű kölcsönt nyújtott a Vadasparkot is érintő kormányzati fejlesztési pályázat előkészítési költségeire. A kölcsönszerződés alapján a felek a kölcsön visszafizetési határidejét 2018. június 30. napjában határozták meg. Az összeg lehívására a beruházási szükségletekhez igazodóan került volna sor, ám az állami beruházás csúszik, ezért az összeg visszafizetésének határidejét egy évvel kitolták.

(Nyitóképünk illusztráció.)

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!