Vihar a színfalak mögött: „aki dudás akar lenni...”

Szegedi hírek | 2018. február 13. 18:03
Szegedi Nemzeti Színház, Gyüdi Sándor, Barnák László, pályázat, rag20182
Üzenetek a Facebookon pró és kontra, aláírásgyűjtések: régen volt ekkora pezsgés színigazgató-választás előtt Szegeden. De hamar véget is ért.

Júniusban esedékes a főigazgató-váltás a Szegedi Nemzeti Színházban. A határidőre ketten adták be a pályázatukat: a jelenlegi direktor, Gyüdi Sándor és Barnák László színész-rendező. Azután egyszer csak robbant a bomba: Gyüdi Sándor hétfőn este visszavonta a beadott pályázatát. A jövőben – ha új pályázatot írnak ki – a szimfonikusok vezetésére kíván aspirálni – adta tudtul a színház honlapján.

Minden ediginél kevesebb volt most az aspiráns

Míg tíz évvel ezelőtt hárman, öt éve pedig öten szerettek volna színházigazgatók lenni, most csak két házon belüli aspiráns indult a vezetői székért. Néhány napja még úgy tűnt, mindkét jelölt nagyjából egyenlő eséllyel vehet részt a versenyben és békés lesz a küzdelem: Barnák győzelme esetére tagozatvezetőnek is felkérte vetélytársát, aki ezt el is fogadta. Azután mégis kiderült: „aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni…”

Gyüdi pályázatában az általa legfőbb értéknek tartott sokszínűség megőrzését, az eddigi bevált irányvonal folytatását helyezte kilátásba, míg Barnák azt hangsúlyozta, szélesebbre tárná a teátrum kapuit a közönség előtt, és tovább javítaná a színház szakmai megítélését. Jövőbeni elképzeléseit három fő gondolat határozza meg: a tervezhetőség, a figyelem, és a felelősség – írta közel hatvan oldalas pályázatában.

A társulat és a szakszervezet a múlt héten, csütörtökön hallgatta meg a két jelöltet.

– Bár az Előadóművészeti Törvény nem kötelez arra, hogy szavazásra bocsássuk a jelöltek pályázatát, én mégis összehívtam a teljes társulatot. A több mint 180 tagból 123 meg is jelent, és véleményt nyilvánított – mondta el Stefanik Sándor ügyelő, a közalkalmazotti tanács vezetője, aki a kedd délutáni szakmai meghallgatáson képviselte a társulatot, és nyilvánította ki szavazatával kollégái véleményét.

A házon belüli szavazás végül kisebb-nagyobb meglepetéssel végződött: Barnák László a társulattól hatvanegy százalékot kapott, Gyüdi Sándor pedig valamivel több mint negyvenegyet, mert akadtak, akik szerint mindkét jelölt alkalmas, ezért „duplán” szavaztak. A szakszervezeti voksolás már nagyobb eltérést hozott: nyolcvan százalékot kapott Barnák és húszat Gyüdi.

Békésen indult, de eldurvult a házon belüli „kampány”

Ezt követően tört ki a vihar a színházban. Információink szerint a belső szavazás után a színház néhány vezető színművésze nyilatkozatot írt:

„Mivel színházunk, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatóválasztással kapcsolatos belső szavazásának eredménye elsősorban a színház »láthatatlan« dolgozóinak álláspontját tükrözi, ezért mi, alulírottak – a társulat folyamatosan »látszó« művészei – szükségesnek érezzük, hogy e nyilatkozattétellel megfogalmazzuk álláspontunkat, az alábbiak szerint: Egyértelműen Gyüdi Sándor főigazgató úr pályázati célkitűzéseit támogatjuk. A színház eddigi vezetőségének – Gyüdi Sándor főigazgató, Spiró György művészeti főtanácsadó és Keszég László főrendező – irányítása alatt látjuk biztosítottnak művészi munkánk további, sikeres kiteljesedését.”
A nyilatkozatot több vezető színművész is aláírta.

László Boldizsár pedig a hétfő esti döntés után a Facebookon ezt írta Gyüdi Sándorról:

Megsértődtek a „láthatatlanok”, mert nélkülük nincs színház!

Ugyanakkor a hétvégi aláírásgyűjtó akció feszültséget is keltett a színfalak mögött: a színészek egy másik csoportja Barnák mellett igyekezett aláírásokat gyűjteni, a „láthatatlannak” nevezett dolgozók közül pedig sokan megsértődtek, ezért ők is aláírásokat gyűjtöttek.

„...sért, és felháborít az a tény, hogy olyan mondat hagyja el a szátok, hogy egy házon belüli szavazásnál mivel »háttérmunkás« vagyok, másodrangú, vagy arctalan személynek legyek kikiáltva. Tartom magam és a munkám olyan művészi színvonalon, amilyen a színpadon vagy az intézményen belül más területen is megszületik. Én arccal, és teljes mellszélességgel állok véleményemmel bárki elé. Sért, mert én is álltam és állhatnék a mai napig színpadon, de a képzőművészetet választottam, amit ti lefitymáltok. Értéket képviselek munkatársaimmal együtt a dìszletgyártás során. Amennyiben ezt nem így látjátok, ne áldozzatok Thalia oltárán, mert azt csak alázattal lehet” – írta Szabó Gábor díszletfestő, díszítőszobrász.

A társulat népszerű művésze, Szilágyi Annamária szintén a Facebookon igyekezett gyorsan csillapítani a kedélyeket:

Gyüdi visszavonul és nem korlátozza Barnák lehetőségeit

A vihar kitörése után, hétfőn döntött úgy a jelenlegi főigazgató, Gyüdi Sándor, hogy visszavonja pályázatát. Ráadásul időközben nyilvánosságra hozták a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetői pozíciójára aspirálók neveit is: egyikük Somorjai Péter, a szegedi zenekar szólamvezetője, a másik pedig Kovács Péter budapesti hegedűművész. A pályázókról viszont már a meghallgatás során kiderült, formai hiányosságok miatt érvénytelen lesz a jelenkezésük, valószínűleg újabb pályázatot kell majd kíirni, ezen szeretne indulni Gyüdi.

–  Nem egyeztettem senkivel a döntés meghozatala előtt. A visszalépés teljesen a személyes elhatározásom. Láttam, hogy két pártra szakadt a társulat, a korábban egészséges versengés eldurvult, pedig egyikünk sem gerjesztett indulatokat. Féltettem a társulatot, a színházat, ezért jobbnak láttam, ha visszavonulok.

Gyüdi Sándortól azt is megtudtuk, kedden délelőtt a visszalépés bejelentését követően mindent megbeszéltek korábbi vetélytársával: megegyeztek abban, hogy a hivatalban lévő Gyüdi olyan döntést már nem hoz, olyan nyilatkozatot már nem tesz, ami később korlátozná Barnák lehetőségeit, ha őt választja meg végül a közgyűlés. Ez többek között azért is fontos, mert márciusig nyilatkoznia kell a vezetésnek, kiket szerződtetnek a jövő évadra, ehhez pedig a műsortervet is nagyjából össze kell állítani.

– Valóban nincs sértődés vagy viszály kettőnk között – erősítette meg Barnák László. – Mind a ketten a színház, a társulat és a közönség érdekeit nézzük, ezért is tudunk együtt dolgozni.

Barnák elmodta, továbbra is számít tagozatvezetőként Gyüdire és a szimfonikusokkal is jó kapcsolatot kíván majd ápolni, hiszen a színház és a zenekar szorosan egymásra vannak utalva.

– Többen a szegedi operajátszást féltik, ha az én pályázatom nyerne. Ez tévedés, az évadonkénti három operabemutató az én elképzeléseim között is szerepel, sőt egy beavatószínházi programsorozattal erősíteni is szeretném az operatársulat munkáját.

A mára magára maradt jelöltet kedden délután zárt ajtók mögött hallgatta meg a szakmai bizottság, amelynek tagjai a minisztérium küldöttei mellett a színházművészeti tanács, a szegedi teátrum és az önkormányzat képviselői.

A február 14-én összeülő kulturális bizottság pedig arról határoz majd, hogy támogatja-e vagy sem az egyedüli jelölt kinevezését. A végső döntést a pénteki közgyűlés hozza meg.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!