Hirdetés

Színház: Gyüdi visszalépett, Barnák maga maradt

Szegedi hírek | 2018. február 12. 20:26
Szegedi Nmezeti Színház, Gyüdi Sándor, Barnák László, igazgatói pályázat, rag20182
Február elsejéig lehetett pályázni a szegedi teátrum főigazgatói székére. A határidőig ketten jelentkeztek a posztra: a jelenlegi direktor, Gyüdi Sándor és a 40 éves színész-rendező, Barnák László. Ma este Gyüdi közleményben tudatta: visszalép!

Júniusban véget ér a szegedi teátrum főigazgatójának mandátuma. A február elsejei határidőig ketten jelentkeztek az önkormányzat által kiírt pályázatra. Gyüdi Sándor – aki 2008 óta a teátrum főigazgatója – harmadik alkalommal is benyújtotta pályázatát, a kihívója pedig Barnák László, a színház színész-rendezője.

Az elmúlt héten a Szegedi Nemzeti Színház társulata és a szakszervezet is meghallgatta a főigazgatói posztra pályázó két aspiránst. Barnák László a szavazás során a társulattól 61 százalékot kapott, Gyüdi Sándor pedig valamivel több mint 41-et, mert akadtak, akik szerint mindkét jelölt alkalmas, ezért „duplán” szavaztak. A szakszervezeti voksolás már nagyobb eltérést hozott: 80 százalékot kapott Barnák és 20-at Gyüdi.

Információink szerint a pályázat elbírálására felkért szakmai grémium – amelynek tagjai a minisztérium küldöttei mellett a színházművészeti tanács, a szegedi teátrum és az önkormányzat képviselői is – holnap, kedden hallgatná meg a jelölteket, és a február 14-én összeülő kulturális bizottság tesz majd javaslatot a főigazgató személyére az idei esztendő első közgyűlésének, amelyet pénteken tartanak.

A „menetrendbe” azonban ma este gyökeres változás következett be. Gyüdi Sándor a színház honlapján este közleményt jelentetett meg, amelyben kijelenti, visszavonja pályázatát. Közleményét most szó szerint közöljük:

„A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói pályázata kapcsán az intézményben kialakult és egyre éleződő megosztottság bennem komoly aggodalmakat keltett. Meggyőződésem szerint az szolgálja a társulat és Szeged közönségének érdekeit, ha a pályázatomat visszavonom.

Tudomásomra jutott ugyanakkor, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetésére kiírt pályázat nagy valószínűséggel eredménytelen lesz, és új pályázatot fognak kiírni. Szorosabban vett hivatásom a koncertélethez és a zenés színházhoz köt, Szeged közönségének javára a jövőben ezen a területen kívánok dolgozni.

Színigazgatói pályázatomat visszavonom, és amennyiben a Szimfonikus Zenekar vezetésére új pályázatot fognak kiírni, azon indulni kívánok.” (Gyüdi Sándor)

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés