Hirdetés

Rendezvénynaptár készül sportolni vágyóknak

Szegedi hírek | 2018. február 12. 11:54
sportrendezvények, fejlesztések, szociális ellátórendszer
Naptár készül a városi sportrendezvényekről, rugalmasabbá teszik a szociális ellátórendszer határait, és újabb pályázatokat nyújt be az önkormányzat fejlesztésekre és közcélú feladatok ellátására.

A Jogi Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság hétfő délelőtti ülésén az idei költségvetés tervezetéről tárgyaltak először a képviselők. A városi büdzsé főbb számait már múlt héten ismertette Botka László polgármester, de emlékeztetőül álljon itt néhány lényegesebb adat: az idei költségvetés több mint felét, 52 százalékát, vagyis 30 milliárd forintot fejlesztésekre, beruházásukra tervezik fordítani. Városi intézmények, közszolgáltatások és cégek működtetésére pedig a büdzsé kisebbik részét költik.

Az önkormányzat 2018-as költségvetését 57,8 milliárd forintos főösszeggel nyújtják be a pénteki közgyűlésnek. Az önkormányzatnak és cégeinek nincs egy fillér hitele sem. A működési költségeknek mindössze az ötödét finanszírozza az állam. Így a kiadásokhoz a legnagyobb forrást a helyi adók jelentik, bízva a legjelentősebb vállalkozások sikerében.

Egyebek mellett arról is döntöttek az ülésen, hogy március végéig egy űrlapon kell jelezni minden érintettnek, hogy milyen sportcélú rendezvényt terveznek a városban az idén, és ennek alapján egy naptár készül, amely nagy segítség lesz a lebonyolításban érintett cégeknek és az érdeklődőknek egyaránt.

A szociális ellátórendszerrel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál alpolgármester elmondta, hogy rugalmasabbá szeretnék tenni a rendszert. Mivel az állam a szociális törvénnyel megszüntette szociális ellátásokat, az önkormányzatra hárította a felelősséget, oldja meg, amiből akarja. 2016-ban a szegedi önkormányzat saját erőből 400 milliós szociális alapot hozott létre. Ezt tavaly 100 millió forinttal megemelte, idén pedig újabb 100 millióval toldja meg, vagyis összesen 600 millió forintos keret áll rendelkezésre. Tavaly ugyanis 12 ezer szegedi fordult a szociális irodán keresztül a városhoz segélyért, lakhatási és gyógyszertámogatásért, illetve hátralékrendezéshez kért segítséget. A segélyek feltételeit idén magasabb bérplafonhoz kötik, így az eddiginél több szegedi család kaphat támogatást a várostól.

Lesznek újabb pályázatok is, melyek központi források igénybevételével javítanának a szegediek életminőségén. Többek között fejlesztenék a közlekedést a város szélén fekvő lézerközpont irányában, felújítják a nemzetiségek házát, teljesen új külsőt és belsőt kap a Belvárosi mozi, több oktatási intézménynek korszerűsítik az energetikai rendszerét.     

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!


 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés