Hirdetés

Ékszerdoboz egy batidai enklávén

Szegedi hírek | 2018. február 11. 17:44
Batida, Lázár János, kastély, hódmezővásárhely, tanya, építkezés
Ilyen szépet, gondosan megtervezettet eddig csak terepasztalokon láttunk. Szinte várjuk, hogy egyszer csak föltűnjenek a sínek is.

De ez a házikó tényleg nem a Miniverzum egyik terepasztalrészletén látható. A helyszín Batida, Hódmezővásárhely egyik külterülete. A Magyar Narancs repülte körbe egy drónnal a területet, amely egyike az ország kevés enklávéinak.

Miért olyan különleges ez? Egyáltalán mi az az enklávé?

Az enklávé és párja, az exklávé a politikai földrajzban használatos, alapvetően geometriai természetű fogalmak. Az exklávé valamely terület (ország, közigazgatási egység, etnikai közösség által lakott terület stb.) térben elszakított, különálló területdarabja. Az enklávé viszont olyan terület, amelyet teljes egészében egy másik terület vesz körbe.

Magyarországon enklávét képez például a Hajdú-Bihar megyei Vekerd, amelyet minden irányból Zsáka vesz körül. Ám írásunk tárgya tulajdonjogi szempontból jelent enklávét. Ugyanis azt a 3054 négyzetméteres földterületet, ahova ez a gyönyörű kastélyt építették, és amelyet kissé talán indokolatlan szerénységgel csak Nagyréti Vendégháznak hívnak, egyetlen ember földjei vesznek körbe: Lázár János édesanyjának összesen 1,8 hektárnyi földjei.

Akkor kié a kastély?

Hát… A Magyar Narancs szerint „a luxuskastély papíron egyébként először Kulik Jenő hódmezővásárhelyi ügyvédé volt, ő 2015-ben vette meg a területet egy vadásztársaságtól, ő kezdte el építtetni a hatalmas házat úgy, hogy hódmezővásárhelyi forrásaink szerint korábban nem volt olyan látható vagyona, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy egy ekkora ingatlan kialakítását egymaga finanszírozni tudná. Később alapított egy céget, amelyben két társtulajdonosa is van, és ide apportálta az ingatlanvagyont.”

Mostanra pedig kész a kastély, tényleg gyönyörű. És milyen szép lenne, ha az, akinek kellene, kiállna, és azt mondaná, „igen, az enyém. Ennyiből épült, ennyi éve gyűjtöttem rá a pénzt. Sokat dolgoztam érte, megérdemlek egy ilyet” – vagy valami hasonló. Vajon eljutunk egyszer idáig is?

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés