Hirdetés
Hirdetés

Marad a helyén a 180 éves dorozsmai vásár

Szegedi hírek | 2018. február 11. 12:03
Kiskundorozsma, kirakodóvásár
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Bezárt ugyan februártól a dorozsmai nagybani zöldségpiac, a hagyományos kirakodóvásárokat azonban ezután is megtartják. Vasárnap fagyosan indult a reggel.

– Másodszor jöttünk ki, a kislányom nagyon élvezi – mesélte Szófia édesanyja vasárnap reggel a dorozsmai kirakodóvásárban. A kicsit éppen előtte lepte meg az egyik árus egy babával. Fagyosan indult a hajnal, főleg azoknak a kereskedőknek és nézelődőknek, akik szokás szerint mindjárt kapunyitás után, vagyis három óra felé érkeztek.

Régen négyszer volt

Dorozsma 1838. október 25-én V. Ferdinánd királytól négy vásár tartására nyert jogot, és egyúttal megkapta a város címet. Évente négyszer, április 7-én, június 29-én, szeptember 16-án és december 16-án, vagy az azt megelőző vasárnap rendeztek vásárt. Különösen állatvásárai voltak forgalmasak.

– Februári a forgalom, a tavaly ilyenkorihoz hasonló. Tavasszal jobb lesz – állapította meg egy kisteleki házaspár. Egy mórahalmi árus másodszor jött el, mert a ruzsait és a mórahalmi vásárt is megzavarta az eső, bízott a szegedi jó időben. Igaza lett, tíz óra felé felderült a délelőtt.

Sok vásárló találgatta, vajon lesz-e jövője a dorozsmai vásárnak a nagybani bezárásával. Az árusok mindenkit megnyugtattak, marad a vásár. Németh Zoltán, a Dorozsmai Nagybani Piac ügyvezetője kérdésünkre megerősítette: a helyén marad a hagyományos kirakodó, minden hónap második vasárnapján megtartják.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés