Hirdetés
Hirdetés

Telt házzal működnek a szegedi bölcsődék

Szegedi hírek | 2018. február 11. 11:55
bölcsőde
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Közel ezer gyermeknek tudnak férőhelyet biztosítani tizenöt intézményben. Kevesebb a pályaelhagyó, bár a fizetéseken még lehetne mit javítani.

– Nemcsak az önkormányzat tizenöt bölcsődéje tartozik az igazgatóságunkhoz, hanem tavaly óta a Sás utcai Gyermekjóléti Központ is – egészítette ki információinkat Király Sándorné igazgató. Az elmúlt évben az intézmények közül teljes egészében megújult a Cső és a Dobó utcai, idei tervek alapján következik az Agyagos és a Szentmihályi, valamint a Gyík utcai, jövőre pedig a Siha közi. A felújításokon felül telephelyeiken saját karbantartóikkal is elvégeztetnek kisebb javítási munkákat.

Másfél milliárdból

2017-ben közel másfél milliárd forintból gazdálkodott az intézmény. Az összeg a bölcsődei ellátáshoz, a gyermekétkeztetéshez és a Gyermekjóléti Központ működéséhez érkező normatív támogatásból, a pótlékokra, bérkompenzációra és járulékaira kapott központi támogatásból és a felújításokat, karbantartást finanszírozó önkormányzati támogatásból tevődött össze. A bölcsődék saját bevételei az étkeztetésért beszedett térítési díjakból, a szabad kapacitás terhére felszámolt bérleti és szolgáltatási díjakból, valamint a szakmai gyakorlatot töltő tanulók utáni központi támogatásból származnak. Ebből a pénzből vásárolnak játékokat és szakmai eszközöket, illetve ebből fizetik ki a működési többletköltségeket.

A dajkák is szakdolgozók

A városi bölcsődék 982 férőhelye folyamatosan telt házas; a gyerekeket 284 kisgyermeknevelő és dajka látja el. Változott a helyzetük, mert ettől az évtől a dajkák is bölcsődei szakdolgozónak számítanak. Ez azért fontos, mert magasabb fizetést kapnak: minimálbér helyett garantált bérminimumot. Így – munkaviszonytól függően – a szociális bérpótlékkal együtt bruttó 158–210 ezer forintot keresnek. Ennek viszont az a feltétele, hogy egy éven belül szakképesítést szereznek. A kisgyermeknevelőknek pedig az jelent segítséget, hogy a főiskolai végzettségűeket besorolták a pedagóguséletpálya-modellbe. Ennek köszönhetően kevesebben hagyják el a pályát, mint korábban.

Orvoskrimikkel kapcsol ki

Király Sándorné Zsuzsa 1985 óta dolgozik a bölcsődei hálózatban kisgyermeknevelőként. 1998-tól 2016-ig a Töltés Utcai Bölcsőde bölcsődevezetője volt, 2016-tól igazgató. 2010-től a kinevezéséig vezette a bölcsődei dolgozók szakszervezetének helyi csoportját. Végzettsége egészségtan tanári diploma és szociális szakvizsga. A munkából kertje szépítésével és Robin Cook-könyvekkel kapcsol ki.

A pályakezdők bruttó 180 ezer 500 forintos garantált bérminimumot keresnek és hozzá 19 ezer 700 forint bölcsődei pótlékot. Az alapilletmény a garantált bérminimum növekedésével változik, a pótlék pedig a munkában eltöltött évek alapján változik. Egy 20 éves munkaviszonnyal rendelkező kollégájuk pedagógusként bruttó 283 ezer 200 forintot keres, középfokú végzettséggel 223 ezer 885 forintot. Magyarán könnyített a helyzeten a kétféle bérpótlék bevezetése, csakhogy egyik sem épült be a bérekbe. Vagyis a bértábla – amely végzettség és tapasztalat alapján jobban differenciálna – tíz éve nem változott.

Sokat adminisztrálnak

Fontos kötelezettség, hogy a csoportnaplóban minden egyes nap írniuk kell a gyerekekről a nevelőknek. Ahogy eddig, a törzslapon és a szülőknek átadott üzenőfüzetben továbbra is havonta tájékoztatnak a kicsik napi tevékenységéről, fejlődéséről. A bölcsődeigazgatóság közös rendezvényekkel, csapatépítő programokkal segíti a jó munkahelyi közösség kialakulását.

Minden tél végén TéBaBu, vagyis télbúcsúztató batyus bulira gyűlnek össze, nyárra paprikáskrumpli-főzést terveznek. Április 21-én, a bölcsődék napján pedig a dolgozók javaslata alapján elismeréseket adnak át, és szakmai előadásokat hallgatnak meg.

Képeinket Iványi Aurél készítette.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!