Hirdetés

Hol volt az asszony helye a XIX. században?

Szegedi hírek | 2018. február 11. 10:49
Somogyi-könyvtár, házasság, kiállítás, házasság hete
Igen, a konyhában. Ám ez sokkal hamarabb és gyorsabban változott, mint azt gondolnánk.

Kiállítással kezdődött a Házasság hete rendezvénysorozat a Somogyi könyvtárban: Éltető sodrásban – polgári mindennapok a házasságban címmel gyűjtöttek össze dokumentumokat. A tárlaton azzal lehet megismerkedni, milyen szerepük volt a nőknek a családban és a társadalomban két évszázaddal korábban.

A mai értelemben vett polgári házasság a XIX. század közepén alakult ki. Akkoriban a feleség fő feladata a háztartás vezetése, és a gyerekek nevelése volt. A nők csak a század végétől vállaltak állást, bár a mezőgazdasági munkákban mindig részt vettek. Az iparosodás miatt sok fiatal költözött városokba, a falvakban fölbomlottak a hagyományos, több generációs családok. A vallási felekezetek erre a helyzetre kínáltak új modelleket.

A szegedi dokumentumokból emlékalbumokat, fotókat, házassági anyakönyvi kivonatokat és iskolai értesítőket állítottak ki. Két egykori szegedi hölgy munkásságára hívják föl a figyelmet. Keméndyné Irma a szegedi rendőrkapitány, Wőber Györgyné pedig a polgármester felesége volt, ő vezette a várost az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején.

A Házasság hete rendezvénysorozat előadásokkal, filmvetítésekkel rajz- és fotópályázatokkal folytatódik egészen a jövő hét végéig.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!