Hirdetés

Jól pörög az ingatlanpiac Szegeden

Szegedi hírek | 2018. február 10. 18:46
ingatlanpiac, ingatlan, lakás, ház, Berkes Krisztina, Kaas Otthon Kft., vi2018-02
A lakásárak tavalyhoz hasonlóan az idén is 5-10 százalékkal nőhetnek, Szegeden élénk a kereslet, sokféle ingatlanra van igény. Legjobban a panellakások árai emelkedtek a városban.

Szegeden leginkább a panellakásokat, illetve a kisebb téglaépítésű lakásokat keresik a vásárlók, de igazán minden lakás keresett – mondta Berkes Krisztina, a KAAS Otthon Kft. kirendeltségvezetője. Nagyon sokan most befektetési céllal vásárolnak lakásokat, hisz a városban az albérlet piac is nagyon jól prosperál. 

A lakások piacán nem igazán lehet átlagárról beszélni, nagyon szétszóródtak a négyzetméterárak. Az új lakások esetében már nem ritka a 400-450 ezer forint négyzetméteres ár sem. Berkes Kriszta hozzátette, legjobban a panellakások árai növekedtek az elmúlt időszakban, a három évvel ezelőttihez képest háromszorosára emelkedett.

Az emberek elsősorban az egyetemhez közeli lakásokat keresik, ezeket elsősorban befektetési céllal vásárolják, hisz az ilyen ingatlanok jól kiadhatók albérletbe. A panellakások közül a 12 millió forint körüli árúak keresettek, a téglalakásokat 20 millió forint körüli áron keresik, a családi házak közül pedig 35-40 millió forintosak után érdeklődnek a legjobban.

A kirendeltségvezető azt is elmondta, hogy Szegeden sok új lakás épül, amelyek jelentősen befolyásolják a használt ingatlanok piacát is. Az új lakások tömeges elkészülése hatással lehet a használt lakások piacára is, hiszen az új építésű lakásokba költözők vélhetően eladják korábbi ingatlanjaikat. Az új és a használt lakások piacán mindezek hatására a kínálat bővülése várható.

A legnagyobb építkezés a Cédrus lakópark, amely azonban még nem befolyásolja jelentősen a piacot. Már sokan lekötöttek ott lakásokat, de a most beköltözhető, azonnal kiadható lakásokra ugyanúgy megvan a kereslet.

Berkes Krisztina azonban azt is kiemelte, hogy a sok új lakás épülése veszélyeket is rejt magában, hisz amennyiben nem jól mérik fel az építők a piacot, akkor nagyon sok lakás bennragadhat, ez pedig akár az új építésű lakások árának csökkenését is magával hozhatja.