Gimnazista lányokat tanítanak programozni

Szegedi hírek | 2018. február 10. 11:02
Epam, Soroptimist, informatika, programozás, rag20182
Gimnazista lányokkal szeretné megkedveltetni az informatikát az EPAM és a Soroptimist Szegeden. Az IT-cégeknél dolgoző nők aránya nálunk a tíz százalékot sem éri el, miközben a felhasználóknál fele-fele az arány. Ezen szeretnének változtatni!

Csapatban dolgoznakA kéthetente megtartandó foglalkozásokon a lányok először megtanulják a programozás alapjait a Scratch programnyelven keresztül, majd 4 fős csapatokban egy saját projektmunkát állítanak össze.

Nyolc alkalmas programot szervez „Te is légy STEM csillag! –  Lányok az IT-ban” címen gimnazista lányok számára az EPAM Szeged és a Soroptimist Club Szeged civil szervezet.

Filmsztárok helyett STEM Csillagok születését és képzését támogatja a két szegedi szervezet. A STEM az angol science, technology, engineering, maths (tudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) szavak kezdőbetűiből képzett mozaikszó. A „Te is légy STEM csillag!” program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott, a nemek egyenlő esélyű részvételét célzó, tehetséggondozó program.

A lányok a tanév folyamán helyszíni látogatásokon vettek részt és ismerkedtek a kutatók munkájával a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében, a Mérnöki Karon, a Biológiai Kutatóintézetben, barátkoztak a természettudományokhoz kapcsolódó tárgyakkal, és megismerkedtek fiatal mérnökökkel a Szeged TV-ben és az EPAM Szegednél is. 

Az EPAM eKids program keretében az a cég célja, hogy profi szakembergárdája minél több lány tanulóval ismertethesse és szerettesse meg az informatika szépségeit. Tudatosítsa a számítástechnika, mint továbbtanulási irány nyújtotta lehetőségeket, csapatmunkára és logikai gondolkodásra nevelve őket.

A „Lányok az IT-ban” egy 8 alkalmas speciális kurzus, amelyen 36 szegedi gimnazista lány vesz részt hat különböző intézményből. A program során az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai kerülnek fókuszba, ezen témák valamelyikére kell felfűzzék saját fejlesztésüket a csapatok. A legötletesebb és leginnovatívabb projektet összeállító csapat értékes díjjal gazdagodik a tanfolyam végén.

Február 11-ét 2015. decemberében kiáltotta ki az ENSZ a „Nők és lányok a tudományban” világnapjának. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint 2015-ben nem érte el a másfél milliót azoknak a száma, akik valamilyen, az infokommunikációhoz köthető tanulmányt folytatnak. Ezen belül a nők aránya mindössze 17 százalék volt. Ahhoz, hogy a lányok egyenlő esélyekkel képviselhessék magukat ezekben a szakmákban, fontos, hogy minél fiatalabb korban kapcsolatba kerüljenek a technológiával és megismerkedjenek az informatika alapjaival, mert később a berögződött társadalmi normák és a környezeti nyomás sokakat eltántorítanak ezekről a pályákról. Ennek a kezdeményezésnek pedig elkötelezett támogatója a Magyarországon több mint 10 éve jelenlévő EPAM és a 25 éves Soroptimist Club Szeged.

– Célunk az, hogy az EPAM eKids programjával, még lehetőleg a sztereotípiák kialakulása vagy elfogadása előtt megmutassuk a fiataloknak az IT sokszínűségét, és a benne rejlő óriási lehetőségeket – mondta Győri Judit, az EPAM School Programs projekt menedzsere.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!