Hirdetés

Kazamaták: ma este ostrom alá veszik a Kisszínházat

Szegedi hírek | 2018. február 9. 09:54
Szegedi Nemzeti Színház, Máté Gábor, Kazamaták, dráma, 1956, rag20182
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Köztársaság téri párház 1956-os ostromáról szóló Kazamaták című drámát a Kossuth-díjas rendező, Máté Gábor vitte színre. Bemutató ma este a Kisszínházban.

Térey János és Papp András Kazamaták című kortárs drámája 1956. október 30-án játszódik a Köztársaság téren, ahol a felfegyverzett forradalmárok megtámadják a pártházat, a harcok pedig lincseléssé fajulnak. 

– A történészek a mai napig nem tudtak megegyezni abban, mi is történt pontosan a téren, ez pedig magában rejti azt a konfliktuslehetőséget, amelyet egy drámának hordoznia kell – mondta Máté Gábor rendező a darabról tartott sajtótájákoztatón.

A Katona József Színház igazgatója hét éve, mióta elvállalta a kecskeméti teátrum vezetését, nem nem rendezett vidéken. Most a Kazamatákban több egykori tanítványa – Figeczky Bence, Pataki Ferenc, Olasz Renátó, Gyöngyösi Zoltán és Waskovics Andrea – is játszik.

Az 1956. október 30-án, a pártház ostromának napján játszódó darab eredetileg több, mint 70 szereplőre íródott, ezt Enyedi Éva dramaturggal a szegedi társulatra igazították, hiszen a prózai tagozat létszáma nem tenné lehetővé egy ilyen sokszereplős előadás látrehozását. Így a Kisszínházban egy „szűkített” változatot láthat ma estétől a közönség.

Papp András és Térey János drámája az 1956-os forradalom egyetlen napját, a Köztársaság téri pártház ostromát egy iskolában, a tanárnőt alakító Fekete Gizi felügyelete alatt körmölő diákok elevenítik meg a „nagy idők lőporfüstös közegében”.

„Ha igazat akarnak megtudni 56-ról, olvassák el Papp András és Térey János Kazamaták című drámáját, amely meggyőződésem szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája. Ez a forradalom első igazán irodalmi ábrázolása, mert ideológiamentesen, a napi politikától függetlenül csak és kizárólag emberi magatartásokat, indulatokat és érzelmeket mutat be, vagyis a szó igazi értelmében filozofikus. Nagyszabású és rémisztő mű, olyan, mint az ember.” – írja a darabról Spiró György.

A közel kétórás előadás főbb szereplői Pataki Ferenc, Szabó Gabi, Szilágyi Annamária, Fekete Gizi, Borovics Tamás, Barnák László, Tolnai Hella, Figeczky Bence, Poroszlay Kristóf, Szívós László, Kárász Zénó és Waskovics Andrea. A darab Czieger Balázs díszletei között, Papp Janó jelmezeiben játszódik.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés