Hirdetés

Egyedülálló anya két kölyökkel

Szegedi hírek | 2018. február 8. 23:16
Szegedi Vadaspark, Vadaspark, állatkert, csupaszpofájú tamarin, kölyök, vi2018-02
Egyedül neveli kölykeit a Vadaspark csupaszpofájú tamarin nősténye miután betegségben elpusztult a párja. Szerencsére a kicsik túlélték a kezdeti nehéz időszakot.

Sok állatnál a fenti cím nem utalna semmi különlegesre, hiszen több állatfaj nősténye is egyedül neveli kicsinyeit. A karmosmajmoknál azonban az apai gondoskodás szerepe jelentős, hiszen erősebb nem tagjai tevékeny szerepet vállalnak az utódnevelésben, beleértve azok hordását is. Sajnos, a Szegedi Vadaspark csupaszpofájú tamarin nősténye egyedül maradt, miután betegségben elpusztult a párja. Később születtek meg az utódaik, pontosabban két kis majomkölyök, amelyek cseperedését a gondozói aggódva figyelték, vajon, hogy birkózik meg a feladattal az egyedül maradt anya? Minden jel azt mutatja, hogy jól, a másfél hónapja, december 18-án született kismajmok a nehézségek ellenére is szépen fejlődnek.

A csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor) a Vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben mindössze 183 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa alapján (ZIMS), Magyarországon csak Szegeden látható. Az Amazonas őserdeiben pár ezer egyed él már csak a kritikusan veszélyeztetett fajból, amelyet leginkább az élőhelyének elvesztése fenyeget, illetve az, hogy az emberi tevékenységek okozta változásokhoz jobban alkalmazkodó aranykezű tamarinokkal sem bírják a versengést. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) fajmegmentési programjában (EEP) 2012. óta vesz részt a Vadaspark. Kezdetben két hím – apa és fia – érkezett, amelyhez a brazil természetvédelmi hatóság engedélyét is meg kellett szereznie az állatkertnek. Az apa maradt, hozzá hozták a kijelölt arát tavaly, azonban az idős egyed rövidesen egy betegségben elpusztult.

A karmosmajmoknál a hímeknek fontos a szerepe az utódnevelésben, ők azok, akik a legtöbbet hordják, védik a kicsinyeket. Ennek egyik oka, hogy a szülők testméretéhez viszonyítva nagy méretben születnek a kölykök, ezért nem tudja az anya ellátni őket egyedül. Nemcsak az apa, hanem az idősebb testvérek is besegítenek, beletanulva az utódnevelésbe. A szegedi eset különlegessége, hogy az anyának egyedül kellett ellátni ezt a feladatot. Most, hogy túl vannak az állatok a legkritikusabb időszakon, már bizakodnak a szakemberek a sikerben! A kismajmokat a látogatók is megleshetik, de közben ne zavarják a családot kopogtatással és vakuzással!

Fotó: Endrédi Lajos (Szegedi Vadaspark)

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés