Hirdetés

Makóról gurult Bádog Böske a Vedresbe

Szegedi hírek | 2018. február 8. 13:46
Ford, T-modell, Bádog Böske, kiállítás, Makó, Vedres István Szakgimnázium, rag20182
A hölgyek nem szoktak dicsekedni a korukkal. Nem úgy Bádog Böske, aki még büszke is rá, hogy az idén 110 éves. Jó karban van, most Makóról gurult át Szegedre. A Vedres István Szakgimnáziumban február 16-ig bárki megcsodálhatja.

Száztíz évvel ezelőtt, 1908. szeptember 27-én gördült le a szerelőszallagról az az autótípus, amelyet csak 1972 sikerült letaszítani a legtöbbet gyártott gépjárművek trónusáról. A Ford T-modell, vagy ahogyan sokan becézték, a Bádog Böske tervezői csapatának a makói Galamb József is oszlopos tagja volt.

A legendás T-modell a futószalagos sorozatgyártásnak köszönhetően lett a mindenki által megfizethető autó, 1922-re már az induló ár harmadáért, pontosan 298 dollárért kínálták. Ezzel Henry Fordnak elsőként sikerült megvalósítania a konstruktőrök álmát, nem milliomosok, hanem milliók autóját gyártotta elérhető áron.

A kétsebességes, nyolc lóerős, négyüléses A-modell sorozatgyártása 1903 júliusában indult, tizenöt hónap alatt 1700 darabot adtak el 850, illetve 950 dolláros áron. Az igazi sikert az 1908-ban bemutatott Tin Lizzie hozta meg. A 2,5 méteres tengelytávú, négyhengeres, 2,9 literes, 20 lóerős teljesítményű motorral szerelt Bádog Böske 68 km/órás sebességre volt képes.

A T-modell gyártási idejét 12 óráról 93 percre rövidítették, az alvázak sínen gördültek, a hátsó híd házát kádba merítve festették, és 1926-ig csak fekete autót gyártottak.

A szalagszerű termelésnek és az egységesítésnek köszönhetően 1914-ben tíz másodpercenként gördült le a szalagról egy T-modell, a Ford évi háromszázezer autót gyártott, háromszor annyit, mint a többi amerikai márka összesen. Összesen 15 millió 7 ezer 33 darabot gyártottak belőle, az utolsó T-modell 1927. május 28-án gurult le a szalagról.

Egyik példánya a tervező szülővárosának, Makónak a múzeumában látható. Tíz évvel ezelőtt, a százéves évfordulóra az autót felújították, ezt most a szegediek is megtekinthetik. A kiállításnak a Vedres István Építőipari Szakgimnázium földszinti aulája ad otthont. Az ingyenes tárlatot február 16-ig, hétköznapokon 10-tól 18 óráig bárki megtekintheti.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés