Költségvetés: 600 millió a rászorulók támogatására

Szegedi hírek | 2018. február 8. 10:15
költségvetés, Szentgyörgyi Pál, kiadás, szociális támogatás, bevétel
Az idén 57 milliárdból gazdálkodhat a város. Szeged – az országban egyedüliként – 600 milliós keretet különített el a rászorulók támogatására. Ez 100 millió forinttal több, mint tavaly.

Egyensúlyban vannak a kiadások és a bevételek a költségvetés idei tervezetében. A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság csütörtök reggeli ülésén Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester mutatta be a tervezet fő számait.

A városi költségvetés bevételi oldalán valamivel több mint nettó 57 milliárd forint a főösszeg. Szentgyörgyi Pál a bevételek közül kiemelte a helyi adókat, amelyek idén várhatóan 1,5 százalékkal nőnek.

Helyi adókból közel 13 milliárd forint bevételt remélnek 2018-ban. Legnagyob tétel ezen belül az iparűzési adó, amely nagyobb mértékben is nőhetett volna, ha a kormány nem veszi ki az adóköteles területek közül a sporttásaságokat. Szentgyörgyi ehhez hozzátette: a kormány adópolitikájának köszönhető ma három terület élvez adómentességet: a kaszinók, az egyházak, és a fociklubok.

A kiadási oldalon is ugyanolyan nagyságú főösszeg szerepel, mint a bevételi oldalon, így várhatóan egyensúlyban lesz az idei költségvetés. A kiadások közül érdemes megemlíteni a pályázati előkészítésre szánt 1,6 milliárd forint. Az idén rengeteg uniós projekt kivitelezése indul meg, és mivel az építőipari cégek komoly munkaerőhiánnyal küszködnek, így elképzelhető, hogy a beruházások költségei nőni fognak a tervezetthez képest.

Mivel az állam teljesen kiszállt a szociális ellátórendszerből, a települési önkormányzatoknak saját forrásból kell ezt a feladatot ellátniuk. Szeged tavaly 100 millió forinttal emelte ezt a keretösszeget, az idén ugyanennyivel növelte a szociális célú támogatást. Így az idén 600 millió forint jut a hátrányos helyzetűek támogatására. Sporttal kapcsolatos feladatokra 163 millió forint áll majd rendelkezésre, 246 milliót pedig kulturális célú kiadásokra fordítanak.

Fejlesztésekre összesen 27 milliárd forintot fordít az önkormányzat. Egyik fontos tétel ebben a keretben az üres önkormányzati bérlakások felújítása lesz. Erre az idén 800 millió forintot szán a város.

Elhangzott, hogy a Modren Városok Program keretében megígért mintegy 70 milliárd forintból eddig körülbelül 200 millió felhasználásáról született kormányzati döntés, melyet a Széchenyi tér és a Belvárosi híd felújítására szánnak, de ezek a tételek nem szerepelnek a költségvetésben.

Fontos eleme a tervezetnek, hogy idén folytatódik a kerékpárútfejlesztés is.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!