Hirdetés

Öt „csúszós sportágat” próbálhattak ki a szegedi iskolások

Szegedi hírek | 2018. február 6. 14:38
Szegedi Sport és Fürdők, Téli Sportok Napja, műjégpálya
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Már a közelgő téli olimpia lázában égnek a szegedi diákok, ezért is volt nagy siker a Szegedi Sport és Fürdők rendezvénye, a Téli Sportok Napja. A tavalyi program ezúttal kiegészült a hazánkban is egyre népszerűbb curlinggel.

Tizenöt szegedi iskola diákjai látogattak ki kedden a Városi Műjégpályára, ahol megcsodálhatták a gyorskorcsolyázók, jégtáncosok, jégkorongozók, síelők és snowboardosok, valamint a curlingesek bemutatóit.

A lányokat elsősorban a műkorcsolya és jégtánc, valamint az igazán sikeres gyorskorcsolyázók bemutatója érdekelte, a fiúk viszont a jégkorongozók és síelők attrakcióit szemlélték érdeklődve. Kivétel volt a Gedói Általános Iskola diákja, Perjési Alexandra, akinek a bátyja jéghokizik, ezért ő leginkább a Tisza Volán-Szegedi Vízmű SC fiúcsapatának produkcióját figyelte érdeklődve.

A bemutatót egyébként a gyorskorisok kezdték a sportág igazi legendájának számító Lajtos Szandra irányításával. A legkisebbektől a nyolcadikos korosztályig együtt rótták a köröket a pályán, és ennyire testközelből jól látszott, hogy mennyire fárasztó sport ez.

Azonban a sok edzésnek meg is lehet az eredménye, hiszen a szegedi klubok versenyzői rendszerint jól szerepelnek a hazai és a nemzetközi megmérettetéseken. A pénteken Dél-Koreában kezdődő téli játékokon ott lesz például Kónya Zsófia és Jászapáti Petra, akik igyekeznek megcsípni egy-egy jó helyezést, esetleg érmet az olimpián.

Az eddigi téli játékokon egyébként 6 érmet gyűjtöttek a magyar versenyzők, legutóbb a Regőczy-Sallai jégtánckettős nyert ezüstérmet az 1980-as Lake Placid-i olimpián. Pjongcsangban most főként a rövidpályás gyorskorcsolyásoknak van erre esélyük, így akár a Kónya Zsófit és Jászapáti Petrát soraiban tudó női váltó szerezheti a hetedik magyar érmet a játékok történetében.

A jégtáncbemutató ezúttal is bebizonyította, hogy mennyire elegáns, egyúttal nehéz ez a sportág. A jégkorongozók kevésbé voltak kecsesek és elegánsak, de a Tisza Volán-Szegedi Vízmű bemutatója is sokakat lenyűgözött gyorsaságával és keménységével. Dél-Koreában sem a férfi, sem a női válogatott nem lesz ott, mivel ebben a sportban nem tartozunk a világ közvetlen élvonalába, de talán egyszer egy szegedi fiatal is eljut a válogatottal egy nagy világversenyre.

A síelők és a curlingosok bemutatója azért volt különleges, mert a helyszín nem tette lehetővé, hogy minden szépségét megmutassák ezeknek a sportágaknak, mégis nagy sikert arattak.

A sportágak hivatalos bemutatkozása után négy részre osztották a pályát, így bárki kipróbálhatta az összes sportot. Az biztos, hogy ha valaki a téli sportok valamelyikére adja a fejét, bírnia kell a hideget, a fizikai és idegi megterhelést, és nem árt, ha jó egyensúlyérzékkel rendelkezik, mert itt minden sportágban csúszós a pálya, konkrétan, és átvitt értelemben is.    

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!