Hirdetés
Hirdetés

Szabadulószoba lehet az egész város

Szegedi hírek | 2018. február 5. 20:34
UrbanGo, szabadulószoba, játék, városnézés, vi2018-02
Az egész város játéktérré válik abban a játékban, amely Budapest után már Szegeden is kipróbálható. Az UrbanGo tulajdonképpen egy óriási szabadulószobává változtatja a várost, ahonnan ki kell találniuk a résztvevő csapatoknak.

Egy emailben megkapott titkos cím arról, hogy hol kezdődik a játék. Egy csomag, ami kincskereső felszereléseket rejt. Egy csapat, aki nem tudja, mi vár rá. Nyomok, amelyek Szeged belvárosán vezetnek keresztül. Összeesküvők és jóakarók, akik benne vannak a rejtélyben. Egy városnéző túrának álcázott küldetés, aminek a végpontja ismeretlen. Szabadulószobák izgalmával fűszerezett, fordulatokban gazdag városi játék, ahol a résztvevők nem tudják előre, hogy ki vagy mi segíti őket hozzá a következő állomás megtalálásához.

Szerettük volna a Szegeden is igen népszerű szabadulószobák nyújtotta játékélményt kivinni a szabadba – mondta ez egyik szervező Márkus Gábor. A játék hosszú, közel 4-5 kilométert kell megtenni, de nincs időkorlát, mindenki olyan ütemben teljesíti a feladatokat, ahogy neki jó. A tapasztalatok az mutatják 2,5-3,5 óra alatt lehet teljesíteni a pályát.

Az útvonalat a szervezők a Szegedi Tourinform Iroda segítségével alakították ki annak érdekében, hogy a játék során a résztvevők a város minél több nevezetességével is megismerkedjenek.

A résztvevők maximum 7 fős csapatot alkotva küzdenek meg a feladatokkal. A játék egy megadott pontról indul, igaz ezt nem árulják el, hol van, csak a benevezők tudhatják meg. Ezen a ponton a résztvevők kapnak egy kezdőcsomagot, amelyben sok minden megtalálható, kártyák, térkép, olyan dolgok, amelyek eleinte feleslegesnek tűnnek, de a játék során mindenre szükség lesz. Minden állomáshoz tartozik egy-egy úgynevezett akció kártya, amely egy feladatot tartalmaz, ami a következő célponthoz vezeti a játékosokat. A feladatok között vannak technikai jellegűek, vagy olyanok, amikor egy-egy épületen, vagy egy üzlet kirakatában kell megkeresni valamit. A végállomás ismeretlen, ezt csak akkor tudják megtalálni a csapatok, amennyiben valamennyi feladatot helyesen megfejtették, minden állomást megtaláltak. A játékosok a központtól tudnak segítséget kérni, vagy sms-ben, de akár telefonon is – emelte ki Márkus Gábor. Sőt már azt is tervezik, hogy az okostelefonok segítségével követhetővé váljanak a csapatok, így nyomon lehet kísérni őket és amennyiben nagyon elkeverednek, akkor beavatkozhat a központ.

A két ünnep között már pár csapat kipróbálta a játékot és nagyon tetszett mindenkinek – mondta Gábor. Igazán majd március, áprilisban indul be a dolog, hisz télen, hidegben nem igazán szeretnek sétálni az emberek.

A játék Budapesten már nagyon népszerű, ott három útvonal is van. A fővárosban maga az önkormányzat kereste meg a szervezőket, hogy hozzanak létre újabb útvonalakat, amellyel magát a várost is lehet népszerűsíteni. Szegeden még csak egyet állítottak össze, majd a visszajelzések alapján dől el, van-e igény másodikra. A mostani pályát úgy alakították ki, hogy a szegediek számára ne legyen túl könnyű, a turisták számára pedig ne legyen túl nehéz.

Azt azonban Gábor nem volt hajlandó elárulni, hogy hány állomást kell teljesíteniük a résztvevőnek, ahogy fogalmazott: „Ez legyen meglepetés a játékosoknak!” Annyit azonban nagy nehezen sikerült kihúzni belőle, hogy 15 és 25 közötti feladatot kell leküzdeniük a résztvevőknek, azaz ennyi állomást kell megtalálniuk. A szervezők szeretnének egy angol változatot is megcsinálni, annak érdekében, hogy a Szegedre látogató turistákat is be tudják vonni a játékba.

Gábor szerint a játék sokkal egyszerűbb, mint a mostanában népszerű szabadulószobák, látványosabb és sokkal szórakoztatóbb is. Véleménye szerint Szegeden is nagyon sokan kipróbálják majd és senki ne lepődjön meg majd azon, hogy tavasztól 3-7 fős csoportokba verődött emberek, térképekkel, kártyákkal a kezükben bolyonganak a városban és kirakatokat, épületeket bámulnak és hangosan próbálnak egy-egy feladat megoldására rájönni.mennyiben ilyen csapattal találkoznak, próbáljanak segíteni nekik – zárta a beszélgetést mosolyogva Márkus Gábor.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés