Hirdetés

Eláztatta, de nem mosta el az eső a böllérnapot

Szegedi hírek | 2018. február 3. 16:28
Böllérnap, Petőfitelep, Szénási Róbert, Szabó Sándor, Botka László, kolbász, verseny, vi2018-02
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A zuhogó eső sem riasztotta el a résztvevőket a Petőfitelepen szervezett ötödik Böllérnapról. 18 csapat mérte össze tudását, a zsűri szerint a legjobb kolbászt a Matyi és a süldők csapata készítette. De a többi sem volt rossz!

Szakadó esőben kezdték el a csapatok a művelődési ház udvarán a kolbászok, hurkák és egyéb ételek elkészítését szombat reggel a petőfitelepi Böllérnapon. Az időjárás nem rontotta el senkinek a kedvét, nagyon jó hangulatban dolgoztak a csapatok. 

Az eseményre kilátogatott Botka László polgármester is, aki azonban nem a kolbászokat emelte ki, amikor megkérdeztük tőle, hogy mit kóstolt meg, hanem a sós lángost. Elmondása szerint emlékezetes volt a kóstolás, de nem valószínű, hogy nagy kedvence lesz ez az étel.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő már a kezdetektől fogva támogatója és résztvevője a rendezvénynek. Elmondta, minden évben egyre több a résztvevő, sokan látogatnak ki a rendezvényre és egyre több a versenyen induló csapat is. A program évről évre bővül, idén például fánkbemutatóval készültek a szervezők. Egy igazi nagy, közösségteremtő rendezvény lett a Böllérnap. Minden városrészben kellenek az ilyen programok, amelyek a helyi hagyományokra épülnek, őrzik azokat. – hangsúlyozta Szabó Sándor. 

Szénási Róbert önkormányzati képviselőt elég nehéz volt megállítani pár szóra, mert folyamatosan látogatta a csapatokat, mindenkihez volt egy-két szava, közben szervezett, intézkedett. Látszott, szívügye a rendezvény. A képviselő elmondta a petőfitelepiek már a kezdetektől a szívükbe zárták a rendezvényt, ez látszik abból is, hogy mára már korlátozni kellett az induló csapatok számát, mert nem férnének el. Ráadásul a Böllérnap folyamatosan bővül, mindig újabb és újabb programokkal bővül.

Idén is minden versenyben résztvevő csapatnak a szervezők biztosítottak 5 kilogramm darált húst és abból kellett a lehető legjobb kolbászt elkészíteni. Azonban emellett hurkákkal, töpörtyűvel és különféle sült húsokkal és készültek a csapatok és vendégeltek meg a barátokat, ismerősöket. 

11 óra körül már minden csapat elkészítette és felszolgálta a zsűrinek az elkészített kolbászokat. Az egyik vidám, ha nem a legvidámabb csapat a Cool-bikák, azaz a Pál család már ötödik alkalommal, azaz a kezdetektől fogva résztvevője a Böllérnapnak. Eddig még egyszer sem nyertünk, de ez a zsűri hibája – mondta nevetve a csapat „szóvivője” Pál Anita, aki hozzátette, idén egy különlegességet készítettek, vörösboros-gombás kolbászt. A finom sültkolbász mellé saját készítésű diós ágyas pálinka is dukált. A sorok írója szerint mindkettő nagyon jóra sikeredett!

Az elkészült ételeket két ismert és elismert szegedi vendéglátós Puskás László és Kozák Pál értékelte. Puskás László szerint remek kolbászok kerültek eléjük, a döntés igen nehéz volt. Hozzátette, a sok eső miatt akár egy horgászversenyt is szervezhettek volna, de szerencsére az időjárás senkit nem riasztott el.

A szakemberek döntése értelmében a harmadik helyen a Sogorok Söröző csapata végzett, a második a Jóbarátság Baráti Kör lett, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig a Matyi és a süldők csapata állhatott fel. A legjobb töpörtyűt pedig a Vadászok csapata készítette el.

A győztes csapat vezetője Miklós nevetve elmondta, nagy titkuk nem volt, felmérték a konkurenciát, rájöttek a gyengeségeikre és sokkal jobb kolbászt készítettek. Plusz a fűszerezés volt, ami a legjobbá tette az ételüket.

A gyerekeknek is készültek a szervezők, számukra jelmezversenyt hirdettek. A klasszikus királylány, hercegnő és ördög jelmezek mellett a közel 30 induló között megtalálható volt boszorkány, hóember és a mai időkre jellemző emoj-ok is.

Az édesszájúak 12 petőfitelepi asszonynak köszönhetően fánkokat is kóstolhattak. Készült csöröge, szalagos és túros fánk is, valamennyi jellemzője azt volt, hogy nagyon gyorsan elfogytak.

Délben a telet is elbúcsúztatták a résztvevők és a hagyományoknak megfelelően elégették a kiszebábot. A babona szerint a bábú elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól. 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés