Hirdetés

Csődbűncselekmény miatt emeltek vádat egy szegedi ügyvéd ellen

Rövid hírek | 2018. február 2. 14:31
bűncselekmény, csődbüntett, ügyvéd, vádemelés, vi2018-02
Hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűncselekmény, közokirat-hamisítás és számvitel rendjének megsértése miatt emeltek vádat egy szegedi ügyvéd ellen, aki közreműködött egy helyi cég papíron történő eladásában, valamint a vállalkozás vagyonának és könyvelési iratainak elrejtésében - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Serfőző Katalin közölte, a vádirat szerint a szegedi cég 2013 januárjától nem tudta fizetési kötelezettségeit teljesíteni, a vállalkozással szemben 2013 augusztusában az egyik hitelező felszámolási eljárást kezdeményezett. A cég tulajdonosa 2013 októberében névleg eladta a vállalkozást egy külföldinek, az adásvételi szerződés iratait az ügyvéd szerkesztette. Az eladás fiktív volt, a vevő nevét az okiratokra aláhamisították. A hamis okiratot az ügyvéd benyújtotta a bíróságra, amely bejegyezte a vevőt új tulajdonosként. Az ügyvéd ezt követően a cég raktárhelyiségeiből összesen 2,3 millió forint értékű irodai eszközt, valamint a könyvelési iratokat ismeretlen helyre vitte, nem adta át azokat a felszámoló biztos részére. A felszámolási eljárás során 185 millió forint hitelezői igényt jelentettek be, amelyeket - vagyon hiányában - nem tudtak kielégíteni.

Az ügyészség a cég tulajdonosát közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, rá pénzbüntetés kiszabását kéri. Az ügyvéddel szemben felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést, valamint az ügyvédi foglalkozástól történő eltiltást indítványozott a vádhatóság - tudatta a helyettes szóvivő.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés