Hirdetés

Van, akinek háza sincs, más a pálinkafőzőt is bevallotta

Szegedi hírek | 2018. február 2. 12:06
képviselők, közgyűlés, vagyonbevallás2018, rag20182
Nógrádi Tibor fideszes képviselőnek se háza, se lakása, se autója – legalábbis a vagyonbevallása szerint. A kereszténydemokrata Póda Jenő viszont a meglévő tíz ingatlan mellé még kettőt szerzett tavaly – sőt, a pálinkafőzőjét is bevallotta.

Évek óta a KDNP-s Póda Jenő vallja be a legtöbb ingatlant. Vannak házai Szegeden és Budapesten, Kehidakustányban üdülője és Mádon szőlője. Az eddig meglévő tíz mellé tavaly vásárolt egy vászolyi legelőt és örökölt egy csávolyi szántót – így már megvan az egy tucat ingatlan. A másik véglet Nógrádi Tibor: a fideszes városatyának se lakása, se háza, se autója. A 29 képviselő közül ő az egyetlen, aki nem rendelkezik semmilyen ingatlannal.

A legnagyobb 276 négyzetméteres háza a kilenc gyermekes Joób Mártonnak van, a legkisebb, 60 négyzetméteres otthonnal a jobbikos Tóth Péter bír, őt alig előzi meg a független Szentistványi István, aki egyedüli panellakó a képviselők közül.

Autó, motor és kishajó – így közlekednek a városatyák

A három alpolgármester közül egyedül Nagy Sándornak van saját gépkocsija, ő egy 2010-ben vásárolt Opel Astrát hajt, amikor éppen nem kerékpározik. A 29 képviselő közül ötnek nincs saját autója. Két négykerekűje is van viszont Joób Mártonnak és Berkesi Ottónak. Tavaly ketten is kocsit cseréltek: Haág Zalán a VW Jettájából ült át egy Volvóba, Kozma József a Skodájának mondott búcsút egy Honda Cívic kedvéért. Továbbra is legnépszerűbb márka az Opel, de Toyota, Ford, Skoda és Seat is helyet kap a „képviselői flottában”.

Két keréken Binszky József és Kosik Dénes jár: az előbbi egy Harley Davidsonnal, míg fideszes képviselőtársa egy Honda segédmotorral. Solymos László alpolgármester pedig tavaly egy 17 éves motoros kishajó tulajdonosa lett fele részben.

Aki a legtöbbet, és aki a legkevesebbet viszi haza

Póda Jenő és Szentistványi István havi jövedelme között nagyjából egymillió forint a különbség. Míg Póda havi 1 millió 10 ezer forintért ügyvezetője a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztárnak, 185 ezer forint képviselői tisztelettdíjat is kap és 70 ezer forintot vesz fel azért, hogy FB-tagja a Szent Gellért Diagnosztikai Zrt.-nek, addig Szentistványi a képviselői tiszteletdíj mellett mindössze 43 ezer forintot tüntetett fel a bevallásában, amiért az IKV felügyelőbizottságában végez munkát.

Csönget a postás, de nem tudni mennyit visz…

A képviselőtestületnek 2017-ben négy nyugdíjas tagja is volt. Míg korábban vagyonnyilatkozatukban ketten is – Rózsavölgyi József (Fidesz) és Szécsényi Ferencné (MSZP) – feltüntették mennyit „hoz havonta a postás”, addig ezt az idén már csak egyikük tette meg. A fideszes városatya 120 ezer forintos nyugdíját üzlet-bérbeadással egészíti ki havonta 80 ezer forinttal.

Farkas Lászlónak (Fidesz) mindössze képviselői tiszteletdíja pótolja ki a nyugdíját, míg Kormos Tibor (MSZP) két felügyelőbizottságnak is az elnöke.

Ki, mit vallott még be?

Póda Jenő (KDNP) bevette a vagyonbevallásba a 750 ezer forintos pálinkafőző berendezését, Kozma József régi bútorokat, hifiberendezéseket és ülőgarnitúrákat tüntett fel azon ingóságok között, amelyekről úgy gondolta, számot kell adnia. Lauer István idén is megemlítette könyvgyűjteményét, két laptopját és otthoni multimédiás rendszerét. Kormos Tibor pedig 2017-ben is beírta bevallásába, hogy 11 festménye van.

A képviselők többsége azonban a nagyértékű ingóságok között továbbra is csak a személygépkocsiját érti.

Patikus is kellene a megfejtéshez

Az idén mindössze hárman – Botka László polgármester, Berkesi Ottó tanácsnok és a szocialista Lauer István – adták be géppel írt, elektronikus formában a vagyonbevallásukat. Jó néhány városatyáé jóindulattal is alig olvasható, vagy le kell szaladni vele a közeli patikába, ahol a gyógyszerész talán meg tudja fejteni, mennyi is az annyi?

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés