Hirdetés

Kertvárosok első számú gondnokai

Szegedi hírek | 2018. február 4. 11:26
Mérlegen a képviselők – Önök ítélkeznek! Milyen munkát végeztek 2017-ben? A Szegedi Tükör körképe.

Megkérdeztük a móra- és alsóvárosiakat, valamint a Déli városrészben élőket Kardos Irénről és Nógrádi Tiborról.

Írja meg, milyen a képviselője!

Írja meg ön is a véleményét a képviselőjéről! Milyen munkát végez? Mi az, aminek örül, hogy elkészült a lakóhelyén? Mit hiányol? Várjuk véleményét a szegeditukor@

szegedvaros.hu
 címre!

Hogy látják a képviselőjüket?
Milyen munkát végeztek tavaly?
Mi az, aminek örülnek a móra- és alsóvárosiak, valamint a Déli városrészben élők, hogy elkészült?
Mit hiányolnak?
Folytatódik a Mérlegen a képviselő sorozatunk, amiben az Ön véleményére is számítunk! Írjon nekünk!

Katona Sándor elmondta, négy éve beszélt először Kardos Irénnel a Vám téri idősek klubjában. Előtte nem ismerte Móraváros és Alsóváros önkormányzati képviselőjét. A 72 éves férfi 40 évet dolgozott a vasútnál, és feleségével, Hajdú Katalinnal együtt tősgyökeres alsóvárosiak. Elmondta, ő már a Szécsi utcában született, s a nejével – aki közel harminc évet húzott le a szűcsipari szövetkezetben – azóta is ott laknak.

Kardos Irén (Összefogás Szegedért) – körzete: Móraváros, Alsóváros

Elvégzett munka 2017-ben:
Répás és Szél utca teljes felújítása, a Kaszás utca felújításának első üteme
Rákóczi utca végén vízelvezetés és aszfaltozás, a Pásztor utcában a platánok gyökerei miatti tönkrement aszfalt teljes helyreállítása
Padok felújítása és cseréje a Katona József utcában, Petőfi Sándor sugárúton és a Szabadkai úton
A Vadaspark lakóparkban a sportpálya teljes felújítása, a játszótér és sportpálya környezetének tisztítása, bozótirtás, fövenyes parkoló kialakítása
A Vadkerti téri buszfordulóban vízelvezetés, a tér rendbetétele mart aszfalttal, zebra kialakítása a Tompai kapu úton a buszmegállóhoz
A Kolozsvári tér vízelvezetésének tervezése
Az idősek lakta utcákban bozótirtás az árkok és a járdák mentén
Élő kapcsolat az alapítványokkal és egyesületekkel
Jótékonysági karácsony a Szélkakas Vendéglőben, ahol az egyedül élő időseket és a rászoruló családokat látták vendégül

Mindenkivel szót ért

Katona Sándor a klubban internetezik, idős tornára jár, valamint a Ballagi-tónál lévő kiskertjükben kertészkedik, ahol főképpen levendulát termeszt. – Korábban csak korlátozott ideig lehetett internetezni a klubban. Irénke azonban segített, s ma már nem időfüggő az internethasználat – mondta Sándor. – Soha életemben nem kaptam még virágot, de egy rendezvényen adott egy szálat Irénke. Ezt viszonozni szoktam, és más hölgyeknek is szívesen adok a levendulámból.

– Irénke már az első pillanatban megragadott a kedvességével. Szerintem nincs olyan ember, aki nem szereti – ezt már Katalin mondta, aki szerint a képviselő mindenkivel szót ért. – Olyan világot élünk, hogy az emberekből dől a panasz, de ő türelmesen mindenkit végig hallgat. Sokan aggódtunk érte, amikor hetekig beteg volt. Üzentük neki, hogy mielőbb gyógyuljon fel, mert szüksége van rá a közösségnek – hangsúlyozta Katalin. Szerinte Kardos Irén úgy jár a Vám téri idősek klubjába, mintha hazamenne. – Végig ott marad a rendezvényeinken, együtt uzsonnázik velünk. Nagyon lelkiismeretes. Sok közösségi munkát végez, segít az időseknek, amikor egynyári virágot oszt, legutóbb pedig meghívta karácsonykor a klubtagokat a Szélkakas vendéglőbe – mondta a nyugdíjas nő.

Jó partnere az egyesületnek

A Vadaspark lakóparkban annyian élnek, mint egy faluban, körülbelül 1500-an. Cseszkóné Karsay Krisztina tizennégy éve lakik itt a családjával a Vadmacska utcában.

– Kardos Irén jó partnere az egyesületünknek, és mindenben segít, amiben tud, és amennyit az anyagi lehetőségei megengednek a képviselői keretéből. A támogatásából vásároltunk például big-bag zsákokat, amelyekbe a lehullott faleveleket gyűjtjük. Tavaly szépen felújíttatta a játszóteret és a sportpályát, aminek az átadására még családi napot is szervezett, ami nagyon hangulatos volt – mondta Cseszkóné Karsay Krisztina. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a terület kezelése még mindig nem tisztázott, pedig a lakópark – ahogy fogalmazott – elbírna két embert, akik állandóan tisztítják az utcákat, tereket.

A fiatal nő elmondta, a lakópark magánberuházója sok mindent bevállalt, de úgy ment el, hogy nem teljesítette, amit – Krisztina szerint nincs rá jobb kifejezés – a lakók szívnak meg. (Kardos Irén kérdésünkre elmondta, a közgyűlés döntött arról, hogy a város kezelésébe veszi a területet, de a környezetgazdálkodási céggel még nem született megállapodás.) Így a lakóparki egyesület tagjai gondozzák, tartják karban például a játszóteret és környékét. Ottjártunkkor Krisztina szedett össze néhány eldobált sörösdobozt a játszótéren, ahol elmondása szerint esténként szoktak bandázni a fiatalok. – És hogy mire lenne szükségünk? Járda- és közvilágítás-fejlesztésre. Jó lenne a játszótéri apró kavicsot gumilapra cserélni, valamint három helyen, összesen mintegy hatvan méteren kerítést állítani a lakópark körül – sorolta, majd hozzátette, egy biztos, idén kialakítják a tanösvényt.

A kertváros nyugalma és biztonsága

– Hattyason születtem, és nagyjából tízéves távollét után itt alapítottam családot. Ráadásul sok hasonló korú visszatért, akikkel hasonlóak az örömeink, gondjaink – mondta Novák Csaba. A kétgyermekes családapa azt szereti legjobban a városrészben, hogy pezseg a közösségi élete, ami nagyrészt a hagyományokon alapszik. Vonzó a nyugodt kertvárosi hangulata és biztonsága, és hogy elég közel, ám egyben elég távol is fekszik Szegedtől. Hátránya talán a sorompó, előnye viszont a kerékpárút.

A vállalkozó hozzátette, a városrész folyamatosan fejlődik. Ennek kapcsán is óriási eredménynek tekinti, hogy tíz éve újra megalakították és sikeresen működtetik a Klebelsbergtelepi Polgári Kör Egyesületet. Évekkel ezelőtt pedig berendezték az Összefogás Házát a régi iskolában, ami azóta is a közösség központja. Otthonra talált náluk a baba-mama klub, a festőkör, az asszonytorna, a hagyományokat feltáró Mag Csoport, valamint számos programot és sportrendezvényt szerveznek. Ugyancsak aktívan képviseli a lakosok érdekeit a Klebelsbergtelepért Alapítvány. Szorosan együttműködnek Nógrádi Tibor önkormányzati képviselővel. Közös munkájuk gyümölcsei közül kiemelte az egykori grund helyén lévő focipálya kialakítását. A létesítményt tervezik műfüves pályává fejleszteni. Komoly sikerüknek könyveli el – B. Nagy László országgyűlési képviselő támogatásával a háttérben – a Holt-Tisza rehabilitációjához elnyert támogatást. A projekt kapcsán alakult meg több mint hetven résztvevővel egy újabb közösség, a Tompaszigeti Horgász és Természetvédelmi Egyesület.

Civilek kezdeményezték a főtér rendbetételét

Lévay Ferenc Zoltán kilencedik éve választotta lakhelyül Gyálarétet, a nyugalom győzte meg. Büszke rá, hogy két éve a helybeliekkel sportegyesületet alapítottak, a Gyálarét LS 2015-öt. – Jó a közösség, és dolgozunk is rajta, hogy még jobban összekovácsoljuk. Több civil szervezet működik, nem csak a miénk. Jól együtt gondolkodunk – mondta városrészük legfőbb erényéről a vállalkozó. Ő is hangsúlyozta az önkormányzati képviselőjük szerepét. Nagyon örültek a műfüves pálya melletti pergolának, amit a sportrendezvényekkel összekötött családi napokon használnak ki igazán. Ezek közül is kiemelte a népszerű szeptemberi falunapot, amit az utóbbi években kakasfőzőversennyel kötnek egybe. Szorosan együttműködnek a helyi művelődési házzal. A civilek kezdeményezték a főtér rendbetételét, ami pár éve el is kezdődött, és várják a folytatását. Örült a kiskertekbe vezető Gyékényesi út javításának, a temető kitakarításának, a főúti rózsáknak, a focipálya melletti barackos telepítésének. Erről jutott eszébe, hogy több figyelmet kérnének az önkormányzattól a közterek rendben tartására. És ugyan nem helyi hatáskör, de bicikliutat is nagyon szeretnének, aminek a tervei megvannak.

* * *

Top fejlesztések 2018-ban

Kardos Irén körzetében
1.
Hernyós utca felújítása és a Kaszás utca felújításának második üteme.
2. Szél utca beton járdalapok rendbetétele, Tisza Lajos utca aszfaltjárda javítása.
3. Kolozsvári tér újjáépítése.
4. Katona József és Szél utcai Óvoda udvarának talajcseréje, füvesítése és felújítása.
5. Vadkerti tér–Tompai kapu út zöldterületének fásítása, padok kihelyezése.

Nógrádi Tibor körzetében
1.
A kecskési Fekete István Általános Iskola felújítása, nyílászárók cseréje, tornacsarnok építése.
2. Kecskéstelepen a Gera Sándor utcánál gyalogátkelő kialakítása az 5-ös úton.
3. Dettre János és Ötház utca szilárd burkolása.
4. Holt-Tisza rehabilitációs munkálatainak megkezdése.
5. Szentmihályi bölcsőde teljes felújítása és Klebelsbergtelepen egy új Közösségi Ház építése.

Mérlegen a képviselők

Intézkedő, szolgálatkész képviselők Újszegeden és Marostőn – Joób Márton és Kormos Tibor körzete.
Járdaépítések, fitneszparkok Rókuson – Binszki József és Ménesi Imre körzete.
Kéznyom Tápén és Petőfitelepen – Szécsényi Rózsa és Szénási Róbert körzete.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés