Hirdetés

Felújított épületet kap születésnapjára a Nemzetiségek Háza

Szegedi hírek | 2018. február 2. 06:05
Nemzetiségek Háza, ünnepség, évforduló, Joób Márton
Tizenegy szegedi etnikai kisebbség képviselői ünnepelték meg a Nemzetiségek Háza alapításának huszadik évfordulóján.

A Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása 1996-ban alakult. Alapítói a szegedi német, szlovák, görög és román kisebbségi önkormányzatok voltak. A Nemzetiségek Háza, a társult önkormányzatok, illetve a nemzetiségi – kisebbségi egyesületek székhelyeként működik 1998 januárja óta. Történetének húsz éve alatt a Nemzetiségek Háza egy többfunkciós, speciális – nemzetiségi, közművelődési intézménnyé vált. Az elmúlt időszak legnagyobb eredménye, hogy a közös munka révén a nemzetiségek bekerültek Szeged kulturális vérkeringésébe. Joób Márton, az önkormányzat Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságának elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a város büszke a kisebbségeire, és lehetőség szerint támogatja a házban működő nemzetiségi szervezeteket. Ezért is örvendetes, hogy részben uniós forrásból felújítják az egykori iskolaépületet. A beruházás összköltsége 60 millió forint, és tavasszal kezdődnek a munkálatok.

Az intézmény Szalay István polgármestersége idején nyitotta meg kapuit. Az egykori városvezető az ünnepségen felidézte az alapítás örömeit és nehézségeit. Elmondta, hogy személyes sikerének tartja, hogy sikerült a Szegeden élő kisebbségeket egyetlen épületben elhelyezni, és szoros együttműködésben egy olyan közösséget létrehozni, amely ma már a város kulturális életének egyik üde színfoltja. A húsz évvel ezelőtti megnyitó ünnepséget is felidézték egy korabeli felvétel segítségével, majd Tóth István, az akkori nemzetiségi társulás elnöke mondta el gondolatait az eltelt időszakról. A szlovák származású történész-muzeológus szerint erős alapokra épült az intézmény, ezért lehet ma is sikeres.

A bolgár kisebbség nevében nyilatkozó Halasi Barbara ügyvéd a ház legnagyobb érdemének azt tartja, hogy nincs áskálódás, rivalizálás, értelmetlen vetélkedés a nemzetiségek között, sőt barátságok, szoros szakmai kapcsolatok épülnek itt a mindennapok alatt. A szegedi Nemzetiségek Háza jelenleg az alapító német, szlovák, görög és román közösségeken kívül helyt ad a szerbek, horvátok, örmények, ukránok, lengyelek, romák és bolgárok szervezeteinek. Az ünnepség alkalmából egy kiállítás is nyílt, amely az utóbbi húsz év rendezvényein készült fotók segítségével emlékezik a ház történetére.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés