Hirdetés

Egy szegedi csapat játékán pörög a fél internet

Szegedi hírek | 2018. február 1. 13:15
Agymozgató, játék, messenger, találóskérdés, vi2018-02
Néhány fiatal tette össze azt a játékot, amely igen jól fut most az interneten. Nem nehéz, csak találós kérdésekre kell válaszolni, de több tízezren rákattantak már a Messengeren játszható kvízre.

A fiatalok által kitalált és megvalósított játék egy olyan igényt elégít ki, amely szinten minden emberben benne él, megfelelni egy találós kérdésre. Mert ki ne szeretné kitalálni például a következő: „Ha egyet akar százat lép, de így sem juthat messze, mert száz lépése csupán egy, ennyit bír egyszerre.” (A cikk végén majd elmondjuk a helyes megfejtést, be kell vallani nekünk sem sikerült elsőre, kellett a segítség.)

Amennyiben valaki szereti az ilyen fejtörőket, annak mindenképpen érdemes az Agymozgató elnevezésű játékot kipróbálnia. Nem kell hozzá sok idő, akár egy órák közötti szünetben, a buszra várva, vagy akár a wc-n ülve is lehet játszani. Csak internet és messenger kell hozzá. A játék egyre népszerűbb, két nap alatt közel négymillió üzenetet váltottak a játékosok és a program. Mert egy intelligens programról van szó, amely értelmezi a választ és válaszol rá. 

A játék a „Kezdés” gombra kattintva, szinte azonnal küldi az első fejtörőt. A jó válaszokért csillagokat kapunk, amit például akkor használhatunk fel, ha segítség kell. Mert van olyan, hogy nem jut az ember eszébe a válasz – van néhány nehéz kérdés -, ilyenkor a program a segítségünkre siet és próbál rávezetni a helyes megfejtésre. A jó válasz esetén pedig még egy humoros gifet is kapunk és utána rögtön a következő kérdést.

A programot fiatalok találták ki és fejlesztették a szegedi RoboRobo chatbot fejlesztő ügynökségnél. A fejlesztőcsapat tagja Berczi Dávid project manager, akivel először is azt tisztáztuk, mi az a „chatbot”, amely az alapja a játéknak. Ez egy számítógépes program, amely a különféle funkciók ellátása mellett akár arra is képes, hogy beszélgessen a felhasználóval – mondta Dávid. Nagyon sok mindenre lehet használni ezt a technikát, például információ szolgáltatásra, a csapat például vasúti menetrendhez írt ilyen botot, a Sihuhu-t. Természetesen a program nem önállóan adja meg a válaszokat, azok be vannak programozva, de a felhasználónak mégis olyan érzése van, hogy élő emberrel beszélget.

Dávid elmesélte, nagyon sokat kutattak a chatbotok témakörében, mire lehet ezeket használni, mit lehet belőlük kihozni és közben jött a játék ötlete. Már eddig rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, mindenkinek tetszik a játék. Még pedagógusok is jelezték, hogy a tanítás során is tudják használni a kvízt. Az aktivitása folyamatos, a statisztikák azt mutatják, hogy éjjel-nappal vannak játékosok. Volt olyan éjszaka, amikor egyszerre több százan is játszottak A játék idő változatos – mondta Dávid, van, aki csak pár percet játszik, de olyan is van, aki szinte egy ültő helyében végigjátssza.

Az Agymozgatót, először csak szűk körben mutatták be, de azóta folyamatosan terjed a neten. Indulásként 100 kérdés volt betáplálva a programba, és már volt olyan játékos (nem is egy), aki megválaszolta valamennyit. Éppen ezért folyamatosan keresik az új kérdéseket és töltik fel. A napokban újabb 100 kérdés vár a játékosokra – folytatta Dávid. Emellett újabb játékot is terveznek, de erről ennél többet nem akartak elárulni.

Arra a kérdésre, hogy miért hozták létre a játékot, amikor ebből semmi anyagi hasznuk nem származik, Dávid annyit válaszolt, a fő céljuk a chatbotokkal kapcsolatos kutatások, valamint a felhasználók viselkedésének tanulmányozása volt, azért, hogy a botokban rejlő lehetőségeket jobban megismerjék. Rengeteg információt, tapasztalatot szereztek, amíg a játékot fejlesztették. Ezt a tudást pedig a munkájuk során nagyon jól tudják kamatoztatni.

Emellett természetesen örömüket lelték a fejlesztésben, és annak meg még jobban örülnek, hogy ennyire pozitív a játék fogadtatása – tette hozzá mosolyogva Dávid.

.

.

.

 

Ja, és ne felejtkezzünk el a megfejtésről sem: SZÁZLÁBÚ

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés