Hirdetés

Nem sikerült békében átköltözni Dorozsmáról a Cserepes sorra

Szegedi hírek | 2018. február 1. 11:08
nagybani, Cserepes sor, Dorozsmai nagybani piac, piac
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Kettőshatári úti kapunál bűncselekmény jellegű események zajlottak le. A Cserepes sor fölkészülve várt nyitáskor mindenkit. De ma nem a termelő és a zöldségek eladása volt a fontos.

Egy ideje lehet tudni, hogy február 1-jén a dorozsmai nagybani bezár. Azt is lehet tudni, hogy ezzel sokan nem értenek egyet, és a nemtetszésüket ahol és ahogy csak lehet, kifejezik. Épp ezért ma hajnalban úgy döntöttem, kimegyek a Cserepes sorra, és ha kell, Dorozsmára is, hogy riportot írjak az átállásról. Azonban olyan dolgok történtek, és úgy, amelyek alapján nem lehet a szó klasszikus sajtóműfaji értelmében riportot írni. Leginkább azért, mert ma reggel Dorozsmán kiderült, ez az egész „dolog” nem arról szól, amiről kellene. Hajnalban ugyanis egy szépreményű, levitézlett bonviván magánszámát láthatták a jelenlévők.

Cserepes sor, február 1., 4 óra 55 perc

Pontban ötkor érkezik egy kis furgon, a sofőr enyhén bosszús. Először el akart hajtani, de aztán mégis szóba állt velem.

– Kis hal vagyok én ebben az egészben, nem járulok hozzá, hogy leírja a nevemet, de a véleményemet elmondom: elegem van ebből az egész kavarásból, és nemcsak nekem. Van jó pár hozzám hasonló kereskedő, aki ugyanígy gondolja. Tudta mindenki, hogy ez lesz, hogy bezár Dorozsma, és elsejétől itt lehet árulni a kicsiknek. Hol vannak? Egy csomóan sírtak, hogy drága nekik a CBA piac. Nem hiszem, hogy ott vannak… Nekem ez a hely is megfelelne. Kelebiáról jöttem, egy kis boltom van, oda veszek zöldséget, almát, ilyesmit. A CBA piaca nekem túl nagy. Kedden megnéztem, milyen: a világ végén vannak a parkolók, mindenért azonnal büntetnek. Ez most jó, hogy nincs itt senki? Nem akarnék Pestre járni, de ha továbbra tart ez a hiszti, kénytelen leszek… Ez a helyzet senkinek nem jó – mondta a boltos. A férfi hetente jár Szegedre, ekkor veszi meg, ami a boltjába kell. – Ma muszáj kimennem a CBA-hoz, nincs választásom. Annyira bíztam benne, hogy lesznek itt árusok, hogy szépen, normálisan átáll minden magától…

Kiskundorozsma, Kettőshatári út, a Dorozsmai Nagybani Piac vezetőségének a bejárata, nem sokkal reggel hat előtt

Termelők, újságírók várakoznak, beszélgetnek, és itt van egy világ életében szeretetre, megbecsülésre, figyelemre váró és vágyó férfi is. Aki egyszer csak egy fekete BMW-vel odahajt a kapu elé, és elkezd dudálni. Ekkor a vele lévő – mondjuk így – asszisztensek egy időre elmennek, majd kisvártatva egy nagyobb faággal visszatérnek. És ekkor elkezdődik valami, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, és amibe ártatlan, naiv embereket nem lett volna szabad belevonni. A férfi mégis megtette. Gyakorlatilag nemzeti hősként tekintenek rá, mert az érdekeiket képviselve tűzön-vízen átmegy. Most inkább gázol, sőt csörtet.

A piacigazgatóság nagy kapuja automata, a járókelőknek fönntartott kis kapu pedig gombnyomásra nyílik. A faággal előbb a férfi, majd egy-két termelő is megpróbálja megütni a kapu nyomógombját, hátha eltalálják, és akkor old a mágneszár. Nem sikerült. Ekkor jött az újabb, meg drasztikusabb lépés: a nagy kapunak esnek neki, és a faággal a középső reteszt piszkálják, hátha sikerül fölhúzni. Amikor a jogász végzettségű férfitól azt kérdezem, jogilag rendben van-e amit csinálnak, azt feleli, „majd eldöntik az illetékesek…” Egy percen belül megoldják, az automatika „ellenkezik”, próbálja zárva tartani a kaput, de befeszítik, a résen át bejutnak. A férfi kinyitja a kiskaput, jó pár termelő bemegy.

Érkeznek a biztonságiak, akikkel csak beszélgetni akarnak a bejutottak, ahogy a piacigazgatóval is. Érkeznek a rendőrök is, ekkorra a termelők többsége már újra kapun kívül van. A férfit igazoltatják, majd miután ő is újra kapun kívül lesz, és már majdnem elkezdődhetne valamilyen értelmes párbeszéd, nekemesik. Üvöltve mondja, a lakájmédiának dolgozom, Botka bértollnoka vagyok, hasonlók. Állítólag azért kiabál, hogy hátrébb is jól lehessen mindent hallani. A benne bízó termelők vastapssal jutalmazzák, ahogy körülbelül öt percnyi szitokáradatban jól megmondta nekem és a városnak. Sőt, most már azt is gondolja, megteheti, hogy elzavar onnan. Menjünk hát, eleget láttam.

Nagyon sajnálom a termelőket. Biztos, hogy rossz nekik. De az is biztos, nem lehet annyira rossz a Cserepes sor, hogy ne lehessen legalább megpróbálni ott árulni. Értelmes indok nincs rá, miért ne lehetne oda menni. A férfi azt mondta, a Cserepes sor rossz. És ez nekik elég. És akár még igaza is lehet, de kísérletet sem tettek rá, hogy kipróbálják, milyen. Ma biztosan nem volt semmilyen bevételük. És ennél rosszabb biztos, hogy nem történhetett velük. De ez a férfit nem érdekli. Neki az volt a fontos, hogy ha csak egy kis időre is, de kapott valamennyit abból a figyelemből, amelyre vágyik. Hogy ehhez másokat fölhasznál? Nem számít.

gszl

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés