Okos állampolgár és nincs szerszáma?

Szegedi hírek | 2018. január 31. 21:28
Transparency International, Grand Café, korrupciókutatás, SZTEP
A korrupció ellen küzdő Transparency most ad önnek ilyet. Tudta, hogy kevesebben akarják lefizetni a rendőröket, de a kormány legálissá tette a korrupciót?

– Az EU-tagállamok között az utolsók között vagyunk a korrupció ügyében – mondta Nagy Gabriella szerdán este a Transparency International Magyarország (TI Magyarország) és a SZTEP – Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete Egymásból építkezünk – Polgári aktivizmus az Európai Unióban című közös estjén a Grand Caféban. A TI Magyarország közpénzügyi programjának vezetője hangsúlyozta, a TI a korrupció ellen, valamint az átláthatóságért küzd. A legutóbbi felmérésük és korrupcióérzékelési indexük szerint egyre romlik Magyarország pozíciója.

Matolcsy szőnyege

Az átlagmagyar szerint több a korrupció az országban, mint négy éve, a megkérdezettek több mint fele, 58 százaléka gondolja így. Mégis a válaszadóknak csupán alig negyede, 21 százaléka jelentené, ha korrupciógyanús dolgot észlel. Szemben a 25 év alatti magyarokkal, akiknek a kétharmada jelentené a korrupciót, ha ilyet lát vagy tapasztal.

Buszos túrák

Nyáron buszos túrákat indít a Transparency International több városban, így Szegeden is. Ezeken jó és rossz példákat is megmutatnak a helyieknek az uniós beruházások kapcsán. Fotó- és videópályázatot is hirdetnek, amelyeken szintén jó és rossz példákat mutathatnak meg a pályázók az uniós beruházások kapcsán. Pályázati határidő: 2018. november 30. A legjobbak 200, illetve 300 ezer forint jutalmat kapnak.

– 2010 után nagyon megváltozott a korrupció jellemrajza. Csökkent az utcai korrupció, egyre kevesebb magyar akar például rendőrt megvesztegetni, jelentősen növekedett viszont a rendszerszintű, a legalizált korrupció. Ilyenek a tao-pénzek, az MNB alapítványok és a letelepedési kötvények, amelyekre törvényt hozott a hatalom vagy Paks 2., amelynek az adatait harminc évre titkosították – mondta Nagy Gabriella. Hangsúlyozta, letelepedési kötvények más országokban is vannak, de máshol jól jár azokkal az állam.

– Nálunk nem a magyar állam, hanem az offshore hátterű cégek kerestek vele 150–170 milliárd forintot. A Magyar Nemzeti Bank, ahol a közpénz elvesztette közpénz jellegét, hat alapítványnak utalt át 267 milliárd forintot. Hogy mire költötték a pénzt? Ingatlanokra, médiatámogatásra, és például kézzel szőtt szőnyegekre, amelyek egy négyzetmétere 250 ezer forint volt. Vagy 20 oldalas tanulmányra, amit mind a hat alapítvány megvásárolt 250-250 ezer forintért – sorolta a TI vezető. A tao-pénzből Felcsút évi több mint 2 milliárd forintot – 2011 és 2016 között összesen 13,9 milliárdot –, más átlagos csapatok évi 4 millió forintot kaptak. Nagy szerint a magyar állam adóvesztesége 360–450 milliárd forint volt ez idő alatt.

Amit a kormánypropaganda sulykol, de nem igaz a Transparency Internationalről!

1. Nem amerikai, hanem német kötődésű
2. Nem Soros György, hanem az Európai Bizottság támogatja
3. Nem a migrációval, hanem a korrupcióval foglalkozik

Értékelje az uniós beruházásokat!

Mucsi Gyula, a TI Magyarország projektvezetője Az okos állampolgár szerszámai címmel tartott előadása a TI online eszközeiről. A szerszámok:

1. ingyenesen letölthető közpénzfigyelő mobilapplikációt fejlesztenek ki. Így lehet majd tudni, mennyibe kerül egy beruházás, ki a kivitelezője, értékelni lehet a kerékpárút-építéstől a nagyobb építkezésig a beruházásokat. Ja, és azt is lehet jelenteni az állam polgárának, ha korrupciót észlel az adott beruházás kapcsán.

2. a Red Flags olyan online alkalmazás, amely segít megtalálni korrupciós kockázatokat tartalmazó közbeszerzési dokumentumokat különféle algoritmusok, indikátorok alapján.

3. az Assist pedig olyan folyamatosan frissülő, bővülő adatbázis lesz, amelyen gyorsan és egyszerűen lehet majd elérni adatokat.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!