Hirdetés
Hirdetés

Botka László: Szeged győztes város, és az is marad!

Szegedi hírek | 2018. január 25. 13:40
Botka László, Közéleti Kávéház, Szeged, Szeged Televízió
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A polgármester beszélt a Szeged előtt álló fejlesztésekről, de az országos politikáról is. Biztos benne, április 8-án az ország Szegedre figyel.

18:17 Közvetítésünk véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak!

18:13 – Milyennek látná a jövőjét a városnak, ha jobboldali lenne a többség?
– Egyszer már volt ilyen. 2014-ben a szegediek véleményt mondtak erről…

18:10 Szóba került a Boldogasszony sugárúti épület bontása, és az, hogy nem védi a város az értékeit. – Négyszáz védett épülete van Szegednek, a legtöbb a vidéki városok közül, Pécsett százötven… – válaszolta Botka László.

18:08 – Focistadionok országa lettünk, mégsem kíváncsi senki a magyar futballra. Mi lesz a szegedi stadionnal?
– Polgármesterként az épülő beruházásoknak örülök. Minimális benne a részvételünk, a püspök úr hozta a jószándékot, az állam a pénzt és a telket. A beruházás végén az utak, járdák megépítésénél lesz szerepünk. Amiatt lehet aggódni, hogy a fenntartása is óriási költség, kíváncsi leszek, ez kinek a dolga lesz majd. Ilyen rendszer van… Bűnnek tartom, hogy miközben joggal tarthatunk attól, hogy nem jut megfelelő egészségügyi ellátás nekünk, ilyenekre megy el a pénz.

18:03 – Van-e terv arra nézve, hogy kicsit könnyebb legyen kihajtani Baktóban a Ladvánszky utcában?
– Körforgalom épülhet ide.
– Mit terveznek az Indóház téri hajléktalanszállóval?
– A Moszkvai körúti szállót felújítjuk, így ennek az épületnek a sorsa is megoldódik.

18:00 Remélem, tíz év múlva nem kell azon rettegnem, hogy a lányaim azon gondolkoznak majd, el kell menni innen, mert nem lehet ebben az országban élni. Soha, semmi nem tart örökké, arra tanít minket az európai történelem, hogy akik ellenszélben is kiállnak, mindig győznek a végén. Szeged is ilyen győztes város, és az is marad – zárta Botka László a beszámolóját. A Közéleti Kávéház közvetítése a televízióban véget ért, maradjanak azonban továbbra is velünk!

17:57 Mi lesz Szegeddel, ha a Fidesz nyer április 8-án? – Azt tartom fontosnak, hogy az ország szeme Szegedre figyel. Nyolc év Fidesz-kormányzás mellett is elmondhatjuk, vannak közös értékeink, céljaink. A kormányzati propaganda feltehetően azt fogja sulykolni a következő hetekben, lefutott a választás. Nem igaz. Szegeden pláne van tétje ennek a szavazásnak. Dolgozunk, de az biztos, az elkövetkező hetek a kampányról szólnak majd. A februári, reményeim szerint a költségvetést elfogadó közgyűlés után a választásokig nem tartanánk közgyűlést. Nem akarom, hogy ebben a teremben is kampányoljanak a politikusok. Azt egyébként megfigyelték, hogy eltűnt a politikából a vita és a programok?

Harmadik híd – túl messze van?

17:56 Nem tudja a város egyedül megépíteni a harmadik hidat, az unió is közös út–vasúti híd építését támogatja. Egyelőre nincs lényegi előrelépés. A polgármester megjegyezte, a 47-es Vásárhely előtti kettős körforgalmi, hidas átkelőjéből talán meg lehetett volna már építeni…

17:52 Ha már tömegközelekedés: további alacsonypadlós járművek vásárlásának az előkészítése van folyamatban, fejlesztik a 4-es villamos külső, kecskési szakaszát is. Szóba került a tramtrain is: Szegedet a beruházás annyiban érinti, hogy megépül az összekötő vágány Rókuson, de minden más Hódmezővásárhelyről és a két város közötti pályaszakaszról szól.

17:50 Szeged húsz százaléka kerékpározik, nem mindegy hát, milyen állapotban vannak, és mennyi van a kerékpárutakból. Ezzel kapcsolatban a polgármester megjegyezte, a városi tömegközlekedést az utasok a jegyeik, bérleteik megvásárlásával már csak egy harmad részben támogatják. Mélyen a zsebébe kell nyúlni Szegednek, hogy finanszírozza a közlekedést.

17:48 Dorozsma közelében épült egy nagybani, amely kétszer akkora, mint a korábbi volt. – A kereskedők nagy része döntött, átköltözött oda. Ez a másik piac a budapesti nagybanira is hatással volt. Szeged regionális agrárpiaci szerepe is növekedett. A dorozsmai piac nyereséges vállalkozás volt, éves osztalékként nyolcvanmillió forintot tudott Szeged kivenni. Az új nagybani építmény- és iparűzési adóban több mint százmilliót fizet Szegednek. Tavaly az első háromnegyed évben 120 millió forint adósságot halmoztak föl Dorozsmán. Látom azt, hogy vannak, akik azt akarják, ebből politikai szándék és botrány legyen. A Cserepes soron minden kiskereskedő árulhat tovább, aki még nem ment át a másik nagybanira – mondta a polgármester.

Nem hagyja magára az iskolákat Szeged

17:45 Egészségügy, oktatás – országszerte ezekkel van a legnagyobb baj. Szeged itt is igyekszik tompítani a hiányosságokat: Dorozsmán az év közepére új egészségház épül, a Budapesti körúti és a Korondy utcai rendelő már készen van. – Az iskolák államosítása ellenére, mi a magunkénak tekintjük az iskolákat. Hárommilliárd forintból öt iskolaépületet újítunk föl, szintén uniós segítséggel, elsősorban a nyári szünetben indulnak meg a munkák. Az oktatás nekünk, szegedieknek az egyik legfontosabb érték volt.

17:41 A legjelentősebb érdeklődés az informatikai cégek és a szolgáltatók részéről van, nem véletlenül jött ide például a British Petrol is. Gazdaságfejlesztést tekintve a lézerközpont melletti hetven hektáros telek ipari parkká fejlesztése is fontos cél. Itt is kiépül a teljes infrastruktúra, a lézerközponttal és az egyetemmel közösen dolgozik Szeged azon, hogy minél vonzóbb legyen a város.

17:36 Zajlik a Klapka tér felújítása, nekilátnak a Kolozsvári térnek is. Létrehoz Szeged egy városrészi alapot, amiből minden városközpont megújulhat. – Minden városrész egyaránt fontos, igyekszünk mindenhol fejleszteni. De fejlődnek az ipari területeink is: a Kollégiumi útnál is lesznek beruházások.

17:35 Tavasszal elindul az uszoda építése. A mostani tervek szerint 2019 nyár végére elkészülhet. – Mérnök tervezte, nem jogász, megvalósítható a beruházás – jegyezte meg Botka. Majd a kultúráról beszélt: a Móra Ferenc Múzeum és a Belvárosi Mozi fejlesztéséről szólt. Ötmilliárd fordítódik erre, ennek a pénznek a háromnegyede saját bevételből származik. Egymilliárd jut a városképi jelentőségű múzeumépület felújítására, megújul a Fekete Ház, a mozi 650 millióból, uniós támogasokból újulnak meg az épületek. Felkészülhet Odessza, Tarján arra, hogy az összes parkot, zöldterületet fölújítjuk. Városi önrészből, félmilliárd forintból a járdák is megújulnak tavasztól. Év végén kezdődik a Stefánia átépítése, a szegediek által megszavazott új szökőkúttal együtt. Folytatódik az utak felújítása is.

„Előlegek” a költségvetésből

17:30 A hagyományoknak megfelelően a nagyvállalkozók előtt ismerteti a költségvetést Botka László, ebből kért most „előleget” Kozó Attila. Szeged önkormányzata 57 milliárdos költségvetésből gazdálkodik: 30 milliárd fejlesztésre fordítódik, 27 milliárd pedig „működési költségre” megy el. – Ez 2004 óta így van, eddig is így működtünk. A 30 milliárd kétharmada uniós pénz, a maradék a szigorú költségvetési gazdálkodásnak köszönhető – közölte a polgármester.

17:27 – Szeged nem véletlenül lett az utóbbi tíz évben a legsikeresebb város: több mint 300 milliárd forintot nyertünk, magasan a legtöbbet a magyarországi nagyvárosok közül. Minden évben el tudtam mondani eddig, mi minden valósult meg ezekből a pályázati pénzekből. Az sem újdonság, hogy ha nagyvárosok fejlődnek, akkor a régió is fejlődik. A Modern Városok Program korábban is létezett: Pólus programnak hívták. Azon meg nem vagyunk meglepve, hogy Kósa Lajosnak sosem sikerül eltalálnia az éppen aktuálisan érvényes számait a programnak. Ebből eddig, tavaly 200 milliót kaptunk: 100 milliót a Széchenyi térre és 100 milliót a Belvárosi Híd felújításának a tervezésére.

A láthatóan formált szegedi közösség

17:24 – Határozottan ki fogok állni a képviselőinkért, hogy támogassák a szegediek őket. Szabó Sándor és Joób Márton is kiváló, felkészült politikus. Joób Márton vezeti a szociális bizottságunkat. Azt gondolom, Szeged népe megtiszteli őket a bizalmukkal. Ez azt is jelentené, hogy Szeged újra meg tudja mutatni, nem ment el mindenkinek az esze… – jegyezte meg Botka László.

17:21 – Abban bízom, hogy látja az ország, mi, szegediek hogyan formáljuk a közösségünket. Megőriztük a szociális támogatásokat Szegeden. Mi hatszáz szegedi családnak biztosítunk az idén is szociális önkormányzati bérlakást. Ilyen nincs máshol az országban. Szegeden nem vagyunk hajlandóak átvenni, hogy a politika mondja meg, mi a jó és a rossz kultúra. Nem akarom megmondani, mit játsszon a színház, például. Utálnék egy olyan városban élni, ahol minden az én ízlésemre van szabva – sorolta a polgármester a szegedi programokat.

17:18 – Nem tudom azt mondani, hogy nem vagyok csalódott. Azt sem tudom mondani, hogy nem aggódom. Tíz hónapon át próbáltam következetesen képviselni egy olyan programot, amellyel győzhettünk volna. A lelkiismeretem tiszta. Megtettem, megpróbáltam mindent. Innentől kezdve határozott meggyőződésem, hogy ami Szegeden történik, annak jóval nagyobb a jelentősége, mint korábban volt.

„Nem így terveztük a XXI. századi európai Magyarországot”

17:16 „Még demokráciában élünk, de jóval több a demokrácia annál, hogy négy évente szavazunk. Az is igaz, hogy a szabad választás feltételeinek egyre kevésbé felel meg ez a választási rendszer. Most azt láthatjuk, mindenféle autonómiát próbálnak eltiporni, az önkormányzatokat, a civil szervezeteket – sorolhatnám az élet minden területén, hogy nem így terveztük, akartuk a XXI. századi európai Magyarországot. A Tárki felmérésében a lakosság hetvenöt százaléka mondja azt, hogy nem igazságos az ország. Az, hogy ki, mire viszi, mekkora vagyona van, az egyre kevésbé a tudáson, a tehetségen, a tisztességen múlik” – beszélt az áprilisi választások kapcsán az országos politikáról a polgármester.

17:13 – Mi történt tizenhat év alatt? Öregedni biztosan nem öregedtünk, csak bölcsebbek lettünk. Talán nem is mindig mi vesszük észre a változásokat, hanem azok, akik visszajönnek hozzánk. Ha tőlem megkérdezik, mire vagyok a legbüszkébb, akkor nem az autópályákat, meg a lézerközpontot mondanám, hanem arra, hogy 2002-ben, amikor megkérdezték a közvélemény-kutatók Szegedet, hogy gyarapodik-e a város, akkor mindössze harminc százalék mondta, hogy igen. Ez a vélemény változott folyamatosan, nyolc-kilenc éve a szegediek nyolcvan százaléka mondja azt, hogy gyarapodik. Akkor tudunk fejlődni, ha a polgáraink büszkék ránk – mondta a polgármester.

17:08 Kozó Attila köszönti Botka László polgármestert, aki feleségével jön a terembe.

17:05 Egy rövidfilmmel indul az est, ez volt Szeged 2017-ben. Az elindított programok, felújítások láthatók a filmben, amelyet a Szeged Televízió munkatársai állították össze – látható lesz a televízió honlapján, YouTube-csatornáján és itt a szeged.hu-n is.

17:01 Kezdődik a Közéleti Kávéház Szeged 2018 – beszámol a polgármester estje.

16:58 Itt van Szalay István korábbi polgármester, Géczi József Alajos korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, eljött Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő, de itt van mások mellett Szentgyörgyi Pál alpolgármester, Joób Márton önkormányzati képviselő, jelen vannak a teremben a városi cégek vezetői is.

16:52 Köszöntünk mindenkit a zsúfolásig megtelt Díszteremből! Épp zajlik a mikrofonpróba. Kozó Attila, a Szeged Televízió főszerkesztője arra kéri a közönséget, lassan foglalja el a helyét.

 

Korábban írtuk:

Szeged 2018 címmel a Közéleti Kávéház szervezésében Botka László polgármesterrel Kozó Attila a Szeged Televízió főszerkesztője beszélget délután öttől. A beszámolót a Szeged Televízió élőben közvetíti, de itt, a honlapunkon is figyelemmel tudják kísérni online közvetítésünkön keresztül.

Mire számíthat? Olvassa el a korábbi évekre visszatekintő összefoglalónkat!

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés