Hirdetés

Hullik a palota vakolata – felújítják a homlokzatot

Szegedi hírek | 2018. január 24. 11:46
REÖK, Reök-palota, homlokzat, felújítás, rag20181
Tíz évvel ezelőtt adták át a felújított Reök-palotát. Szeged legszebb szecessziós épületének homlokzatába gyorsan belemart az idő vasfoga: hullik a palota vakolata. Hamarosan két hónapra bezárnak, 20 millióból újul meg a homlokzat.

A Magyar Ede tervei alapján 1907-ben átadott Reök-palota századik születésnapjára újult meg kívül-belül. 2007-ben nagyszabú Goya kiállítással nyílt meg a Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán lévő épületben Szeged új kiállítóháza, a Regionális Összművészeti Központ.

Az, hogy a palota homlokzata újból tatarozásra szorul, néhány éve kiderült, mert itt is, ott is elkezdett hullani a vakolat a gyönyörű épületről.

Botka László polgármester tavaly augusztus elején a REÖK tízéves jubileumára rendezett szabadtéri fotókiállításon jelentette be ünnepélyesen a közgyűlés döntését, hogy a testület júniusban megszavazta, 20 millió forint plusztámogatást kap az intézmény, hogy az elmúlt évtizedben megkopott külső homlokzatot felújíttathassa.

A kiállítóház vezetői úgy döntöttek, a munkálatokra csak az idén tavasszal kerülhet sor, hogy azok ne zavarják a jubileumi év nagyszabású kulturális rendezvényeit.

– Csütörtökön nyílik és március 18-ig lesz látható a palota két szintjén Hérics Nándor kiállítása. Ezt követően bő két hónapra bezár a palota. A munkálatok nagy porral járnak, ezért nem tudunk kiállításokat szervezni erre az időszakra, ráadásul tíz év után az épület belseje is átesik majd egy tisztasági festésen – tudtuk meg Fábián Barbarától, a REÖK sajtóreferensétől.

A több mint kéthónapos kényszerszünetet követően a kívül-belül megfiatalodott palota június 1-jén nyit ki a szegedi fesztiválnyár egyik legnagyobb kulturális eseményével, a 17. Táblaképfestészeti Biennáléval, amelyet több mint egy hónapig láthatnak majd a szegediek és a város vendégei.

Kis palotahistória

Magyar Ede az épület tervezője tragikusan rövid életében mindössze nyolc alkotó év jutott osztályrészül. Az európai utazásai során megismert és magával hozott élményanyagot és formavilágot felhasználva tervezte meg legszebb alkotását a Tisza Lajos körút 56. számú lakóházat, a Reök-palotát.

Az épület a magyar szecesszió egységes, tiszta stílusú megtestesülése, európai viszonylatban is a legszebbek egyike. A belvárosban a Kölcsey utca és a Feketesas utca sarkán szép telek állt rendelkezésére, az előtte levő tér a létesítendő épületre megfelelő rálátást is biztosított. A megrendelő Reök Iván, a Folyammérnöki hivatal vezetője, kultúrmérnök, gazdag földbirtokos, országgyűlési képviselő.

A palota 1907 novemberében készült el luxus kivitellel, többnyire helyi művészek és mesteremberek közreműködésével. A kétemeletes saroképület minden részletén a szecesszió jellemző formakincsei fedezhetők fel a stilizált virágmotívumok, az éles vonalak elkerülése, a gyűrött falfelületek, az alapvető falsíkok hullámos kialakításának alkalmazása révén.

Magyar Ede a homlokzati felületeket vízszintes és függőleges irányban, plasztikus szobrászati eszközökkel alakította ki. A nyitott és zárt erkélyek változatos kialakítása is rendhagyó módon lett megépítve. A kivitelezés során Winkler és Társai pesti épületszobrászok valódi méretű szénvázlatok alapján rabic-hálóra vagy a nyers felületre hordták fel a gipszes mészhabarcs pépet.

A motívumokon további, az építtető foglalkozására utaló vízinövények szimbólumain túl más ornamensek is láthatók. Így a főbejárat feletti orommezőbe komponált két lófej a lótenyésztéssel is foglalkozó földbirtokosra, míg a sarokrész tetején alig észrevehetően terpeszkedő nagy szárnyú madár az egykori Feketesas utcára utal.

A kovácsoltvas munkákat a Kiss János szegedi lakatosmester műhelyében dolgozó Fekete Pál díszkovács készítette Magyar Ede rajzai alapján. Vélhetően a romániai Brailában látott párkányok alatti falmezők festményei hatására készítette el az épület homlokzati falmezőiben a művészi kivitelű vízitündér-képeket, Reök Iván családjának őszinte megbotránkozására, akik a falfestményeket csakhamar lekapartatták.

Az épület a rendszerváltás után években gyors állagromlásnak indult, az 1990-es évek végére, 2000-es évek elejére már kifejezetten rossz állapotban, üresen állt. Teljes műemléki helyreállításáról, az emeleti szintek képtárrá való alakításáról, a pincében raktárak létrehozásáról valamint az udvar lefedéséről 2004-ben döntött a városvezetés.

2007 nyarán készült el az épület teljes rekonstrukciója, korszerűsítése. A generáltervező Rantal János volt. 2007 augusztusában, az épület 100 éves jubileumára rendezett ünnepélyen adták át, ekkor kapott benne helyet a Regionális Összművészeti Központ (REÖK), amelyben időszaki tárlatokat, irodalmi és zenei programokat, szobaszínházi előadásokat tartanak.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!