Hirdetés

Egyre közelebb az Oscarhoz Enyedi Ildikó mozija

Szegedi hírek | 2018. január 23. 16:53
Oscar-díj, Enyedi Ildikó, jelölés, Testről és lélekről, rag20181
Ismét izgulhatunk magyar filmért. Oscar-díjra jelölte a Testről és lélekről című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia. Enyedi Ildikó filmje bekerült az öt jelölt mozi közé.

A versenytársakEnyedi Ildikó műve az Una mujer fantástica című chilei, A négyzet című svéd, a The Insult című libanoni és a Szeretet nélkül című orosz alkotással lesz versenyben a díjért.

Magyar film eddig két alkalommal kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása, 2016-ban pedig Nemes Jeles László holokausztdrámája, a Saul fia.

„Zsinórban harmadik éve szurkolhatunk magyar filmnek az Oscaron. Gratulálok a Testről és lélekről alkotóinak az Oscar jelöléshez” – írta a bejelentés után a Twitteren Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, utalva ezzel arra, hogy tavaly a Mindenki című magyar rövidfilm is Oscar-díjat kapott.

A Testről és lélekről többek között elnyerte a fődíjat a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén, főszereplője, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat.

A díjátadót a phjongcshangi téli olimpia miatt a szokásos február helyett ezúttal március 4-én tartják a Los Angeles-i Dolby Színházban. Az amerikai filmművészet legrangosabb elismeréseit 90. alkalommal adják át, a ceremóniát a világ több mint kétszáz országában közvetítik. A legtöbb, tizenhárom jelölést Guillermo del Toro A víz érintése című filmje kapta.

Havas Ágnes: Magyarország sikere is a Testről és lélekről jelölése

A Testről és lélekről teljes egészében magyar finanszírozású film, ezért Enyedi Ildikó alkotásának jelölése a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-díjára Magyarország sikere is – mondta Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

– A Saul fia sikere után a Testről és lélekről Oscar-jelölése újabb óriási pillanat a Filmalap életében, gratuláció illeti a rendezőt és a film stábját – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra, hogy összesen 92 filmet neveztek a különböző országok a legjobb idegen nyelvű alkotások között. Az amerikai filmakadémia kedden jelentette be Los Angelesben, hogy Oscar-díjra jelölte a Testről és lélekről című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között.

Enyedi Ildikó műve egy chilei, egy libanoni, egy orosz és egy svéd alkotással lesz versenyben a díjért, amelyet március 4-én adnak át Los Angelesben, 90. alkalommal.

A Filmalap szeretne közösen dolgozni a Testről és lélekről amerikai forgalmazójával, a Netflix internetes műsorszolgáltatóval azon, hogy a márciusi gáláig az amerikai filmakadémia minél több szavazó tagjához eljutassák Enyedi Ildikó alkotását – hangsúlyozta Havas Ágnes, aki a film stábjával közösen nézte a keddi bejelentést.


 

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!