Hirdetés

Szegedi patikák: jönnek a jó étrend-kiegészítők

Szegedi hírek | 2018. január 23. 15:45
gyógyszertárak, étrend-kiegészítők, biztonság, program, rag20181
Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, eddig kilenc szegedi gyógyszertár csatlakozott az akcióhoz, védjeggyel látják el őket.

A jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

A logót – zöld körben egy fehér háromszög, amelynek közepén egy zöld „É” betű látható – ellátott patikák, és a programhoz csatlakozott gyártók és forgalmazók garantálják, hogy az általuk gyártott és forgalmazott étrend-kiegészítők minőségileg garantált, biztonságos készítmények.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a program szakmai egyeztetése két éve indult, és csatlakoztak hozzá az étrend-kiegészítőket gyártó és forgalmazó cégek is. A kamarai elnök kiemelte, hogy az étrend-kiegészítők forgalomba hozatali eljárása eltér a gyógyszerekétől, előbbiekhez csak egy úgynevezett notifikációs eljárás kapcsolódik, ami lényegében csupán egy bejelentési kötelezettséget jelent a hatóság felé.

– Mivel a jogi kereteket egy uniós szabályozás adja, így egyfajta piaci önszabályozási keretrendszer kialakítása mellett döntöttek az érintettek – mondta Hankó Zoltán.

Bérci István, a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke azt mondta, az étrend-kiegészítők piaca évről évre növekvő tendenciát mutat, évi 10 százalékos bővüléssel. Mint mondta, sok olyan gyártó és kereskedő lépett be a piacra, amelyek „nem elsősorban a fogyasztó érdekeit tekintik elsődlegesnek”.

Hangsúlyozta, azért hozták létre a programot, hogy minimálisra csökkentsék annak kockázatát, hogy olyan étrend-kiegészítők kerüljenek a gyógyszertárakba, amelyek nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, nem nyújtanak garanciát a fogyasztóknak. Mint mondta, tisztában vannak azzal, hogy az internet egy jelentős értékesítési csatorna, azonban itt találhatók azok a készítmények is, amelyek ellenőrizetlen forrásból származhatnak, és adott esetben veszélyeztethetik is a fogyasztók egészségét.

Speciális élelmiszerekAz étrend-kiegészítők speciális élelmiszernek minősülnek, és a termékeknél kockázatértékelést végez majd a hatóság, valamint megnézik, az adott terméket hol gyártották.

Az étrend-kiegészítők fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban, a prevencióban és az egészséges életmódban, az egymásra épülő minőségtanúsítási szabályzat alapján garantált, hogy a programban részt vevő gyógyszertárba csak hamisítás-mentes, minőségi garanciával rendelkező étrend-kiegészítőt szállítanak, a patikák pedig vállalják, hogy csak olyan gyártótól és forgalmazótól vásárolnak ilyen terméket, amelyek szintén részt vesznek a programban.

A biztonságos étrend-kiegészítő programhoz már több mint ezer patika csatlakozott, Szegedről eddig összesen kilenc gyógyszertár kapcsolódott be. A program nyitott, ahhoz minden ilyen terméket gyártó és forgalmazó cég csatlakozhat, amely vállalja a kötelezettséget.

A védjegyet használó gyógyszertárak listáját ITT megtalálhatja.

Fotó: pixabay.com és mgyk.hu

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!