Napelemek: megéri telepíteni

Szegedi hírek | 2018. január 20. 14:34
napelem, megújuló energia, áram
Az elmúlt három év alatt Szegeden majdnem négyszáz új háztartási napelem-erőművet kapcsoltak be a hálózatba. Tíz év alatt megtérül.

Míg korábban főként intézmények, ma már magánemberek is egyre többen használják villamosenergia előállítására a napsütést. Az elmúlt három évben majdnem 2700 háztartási méretű kiserőmű kapcsolódott be az NKM Áramhálózati Kft. rendszerébe. Szegeden 2015 óta összesen 378 háztartási napelem-erőművet kötöttek be a villamoshálózatba.

A mostani árakkal, áram-árakkal számolva körülbelül nyolc–tíz év közé tehető a megtérülés, persze, ha ehhez esetleg van állami támogatás, vagy pályázati lehetőség, az akár megfelezheti ezt a megtérülési időt.

Erre most van is lehetőség: magánemberek, társasházak és lakásszövetkezetek tíz százalékos önerő mellett már kamatmentes hitelt is igényelhetnek húsz éves futamidővel napelemre. A kormány 2015-ben még termékdíjat, sokak szerint büntetőadót vetett ki a napelemekre, de Lázár János a csütörtöki Kormányinfón már azt mondta, támogatják az ilyen erőművek létesítését. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 10 év múlva a hazai villamosáram-felhasználás felét megújuló energiaforrásokból kell előállítani. Ezért tervezik, hogy összesen 3 ezer kis teljesítményű, fél megawattos napelem-park építéséhez nyújtanak majd kedvezményes állami hitelt, és mellé áram-felvásárlási megállapodást gazdálkodóknak és földtulajdonosoknak.

Elég nagy szemléletváltás ez akkor, ha tudjuk, L. Simon László, amikor a kormány tagja volt, még így „gondolkodott” a napelemekről:

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!