Szent-Györgyi-kollégium lesz a Bartók-művházból

Szegedi hírek | 2018. január 20. 14:10
Szegedi Tudós Akadémia, tudomány, felsőoktatás, SZTA, Bartók Béla Művelődési Ház, felújítás, kollégium, Szent-Györgyi Albert Kollégium
A Szegedi Tudós Akadémia alapítja, hatvannégy hallgató lakhat majd benne.

A Bartók Béla Művelődési Ház átépítésére már megvannak a tervek, és még idén elkezdődhet a felújítás. A kollégiumot a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) alapította. Az öt éve alakult multigenerációs tehetséggondozó iskola 14 éves kortól 36 éves korig támogatná a fiatalok kutatóvá válását. A folyamatosan bővülő mentorhálózat biztosítja, hogy az SZTA ösztöndíjasai bekapcsolódhassanak a kutatómunkába. Eddig azonban hiányzott az a közös tér, ahol magas színvonalon, helyben képezhetnék a jövő kutatóit.

A Szent-Györgyi Albert Kollégium kialakításánál a legnagyobb kihívás, hogy úgy kell modernné, a XXI. századi elvárásoknak megfelelővé tenni ezt a teret, hogy közben megőrződjön az épület XIX. század végi eklektikus jellege is. A több mint 2000 négyzetméteres épület minden szegletét kihasználják. Az alagsorban kerékpártároló, mosóhelyiség is lesz, de fitneszterem és étterem is várja a fiatalokat. Ezen kívül több mint hatvan, egyfős kollégiumi és két Nobel-díjas szoba is helyet kap az épületben.

A Szegedi Tudós Akadémia alapítványa több mint kétmilliárd forintot kapott a működésre, az épület megvásárlására és felújítására a kormánytól. Ideális esetben már jövő ősztől elfoglalhatják itt szobáikat az SZTA ösztöndíjasai.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!