A nyugdíjasok szerint változásokra van szükség

Szegedi hírek | 2018. január 19. 17:25
Országos Nyugdíjas Parlament, Korózs Lajos, Szabó Sándor, Joób Márton, nyugdíjasok, vi2018-01
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Január 25-én a Parlamentben ül össze az Országos Nyugdíjas Parlament. A Csongrád megyei küldöttek kedden tanácskoztak és egyeztették elképzeléseiket. A nyugdíjasok szerint számtalan olyan terület van, ahol változtatni kellene.

Az Országos Nyugdíjas Parlament megyei tagozata csütörtök délután tartotta küldöttgyűlését a Senior Centerben, ahol többek között a szervezet első évének munkáját és eredményeit értékelték. A legnagyobb eredményt azzal érte el a Nyugdíjas Parlament, hogy sikerült egy olyan minimumprogramot kialakítaniuk, amelyet 11 ellenzéki párt is támogatott.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő a tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, Szeged számára fontos az idősek támogatása, segítése. Ez többféle módon valósul meg. Egyrészt a különféle szociális támogatásokon keresztül, másrészt pedig a nyugdíjas szervezetek támogatásával. ez utóbbira az önkormányzat tavaly 15 millió forintot fordított. Ez az összeg 2018-ban is rendelkezésre áll majd – tette hozzá Szabó Sándor. Fontos, ez a támogatása, mert a több mint 65 szervezet tízezernél is több tagot képvisel, akik nagyon fontos munkát végeznek a városban.

Joób Márton önkormányzati képviselő, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke kiemelte az Orbán- kormány az elmúlt években fokozatosan kivonult a szociális támogatásokból és ezt a feladatot az önkormányzatokra hagyta. Szeged azonban nem hagyja magára a rászorulókat és idén is, ahogy a tavalyi évben 500 millió forintos szociális alapot hoz létre. Ebből fedezik többek között a gyógyszertámogatásokat, a lakhatási támogatásokat, a tűzifa támogatásokat, a szociális segélyeket és minden olyan támogatást, amire szükség van. Azoknak, akik az ilyen támogatásra rászorulnak néhány ezer forint is számít, így ha az önkormányzat nem vállalná fel ennek finanszírozását, akkor ezek az emberek krízis helyzetbe kerülnének.

Korózs Lajos országgyűlési képviselő elmondta az Országos Nyugdíjas Parlament második ülését január 25-én tartják az Országházban, ahol Csongrád megyét 20 küldött képviseli majd. Hangsúlyozta, a nyugdíjasok nem akarnak Skype nagyszülők lenni. Jelenleg több százezer fiatal hagyta már el az országot, akik nem akarnak visszatérni, így számtalan család szakadt szét.

A nyugdíjasokat leginkább érintő témák közé tartozik a korkedvezményes nyugdíjak kérdése, a nyugdíjak indexálása, a járulékplafon eltörlése. Ezekben a kérdésekben foglalt állása a Nyugdíjas Parlament a legutóbbi ülésén. A szervezet szerint egy nyugdíjkorrekciós programot is ki kell dolgozni az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására, valamint a minimális öregségi nyugdíjak radikális emelésére.

Szabó Sándor hozzátette még, hogy a Nyugdíjas Parlament nem pártokhoz kötődő szervezet, hanem azok felett álló, a több mint 3 millió nyugdíjast képviselő szervezet, amely célja, hogy javítson az idősek életkörülményein.