Tárlatok egész sora nyílik a kultúra ünnepére

Szegedi hírek | 2018. január 19. 12:30
Magyar Kultúra Napja, kiállítás, NKM Galéria, üvegablakok, Bátyai Gitta, Árnyas Koppány Ákos, rag20181
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Magyar Kultúra Napja alkalmából kiállítások egész sora nyílik Szegeden. Csütörtökön az NKM Galériában színes üvegablakok fotóiból, a SZAB-székházban pedig Árnyas Koppány Ákos festményeiből nyílt tárlat.

Tízéves gyűjtőmunka eredményeként jöhetett létre az a kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Klauzál téri NKM Áramszolgáltató Galériában. Bátyai Gitta felkutatta a városban található színes ablaküvegeket, amelyeket azután fotósok – Dömötör Mihály, Németh György, Pápai Zoltán és Somorjai Ferenc – örökítettek meg.

Az Ablakba zárt világok című, február 23-ig látogatható tárlatot Medgyesi Konstantin történész-szociológus, a Móra-múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg.

A kiállítás ajánlójából kiderül, hogy az 1880-as évektől kezdve egymás után alakultak a hazai üvegfestő műhelyek. A századfordulóra már jól felszerelt, jól felkészült mesterek dolgoztak. Ekkor alakult fejlett metropolisszá a főváros, és épült fel az árvíz utáni Szeged is.

A szegedi paloták – bíróság, városháza, postapalota – is ekkor kaptak míves üvegablakokat, amelyeket Kratzmann Ede festett. Később három helyen – a Rókusi templomban, az Újszegedi templomban, majd a Fogadalmi templomban – Róth Miksa is tevénykedett. Szegeden a századfordulótól Poór Sándor készítette üvegablakait. A zsidótemplom díszes üvegablakait Róth Manó, Miksa öccse készítette. A Fogadalmi templomban pedig Zsellér Imre alkotott.

Sajnos az üvegablakok igen sérülékenyek: az újszegedi templom ablakainak az 1918-tól 1921-ig tartó szerb megszállás, az 1945-ös hídrobbantás és a későbbi gyermekcsínyek is igen sokat ártottak. A Fogadalmi templom keleti felét Újszegedről ágyúzták a háború alatt, csak az 1960-as években került sor az ablakok helyreállítására. Jelenleg Perlaki József és Kovács Keve alkot üvegablakokat, amelyek főleg a szegedi egyetem épületeit díszítik.

Mostanáig a városban összesen 50 helyen mintegy 200 festett ablak van, ebből láthatnak ízelítőül a tárlat fotóin mintegy félszázat a kiállítás látogatói.

Ugyancsak csütörtökön este nyílt meg Árnyas Koppány Ákos Bőröndbe zárt perspektíva című tárlata a Szegedi Akadémiai Bizottság Somogyi utcai székházában.
A kultúra napi tárlatot Szekeres Ferenc grafikusművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás megtekinthető február 18-ig délelőtt 9-től este 6 óráig.

A Magyar Kultúra Napja szegedi eseményeiről ITT olvashat részletesen!

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!