Színház: ávósok, szörnyek és az eltáncolt szerelem

Szegedi hírek | 2018. január 18. 14:41
Szegedi Nemzeti Színház, bemutatók, 2018 február, rag20181, műsor, Szegedi Kortárs Balett
Három bemutatót tervez februárra a szegedi teátrum. Eljátsszák a Köztársaság téri pártház ostromát, Juronicsék három koreográfiával is jönnek, gyermekeknek pedig készül A félőlény.

A Kazamatákkal indul a következő hónap a Szegedi Nemzeti Színházban. Február 9-én mutatják be Térey János és Papp András Kazamaták című drámáját, amely 1956. október 30-án játszódik, a Köztársaság téren, ahol a felfegyverzett forradalmárok megtámadják a pártházat, a harcok pedig lincseléssé fajulnak.

– A történészek a mai napig nem tudtak megegyezni abban, mi is történt pontosan a téren, ez pedig magában rejti azt a konfliktus-lehetőséget, amelyet egy drámának hordoznia kell – mondta Máté Gábor rendező, aki hozzátette: az eredetileg hetven szereplős darab „szűkített” változatát mutatják be Szegeden, hiszen a prózai társulat létszáma nem tenné lehetővé egy ilyen sokszereplős előadás létrehozását.

Koraszülöttek – jelmezbenHagyomány, hogy farsangkor egy produkcióhoz kapcsolódva a gyerekek a színpadon is bemutathatják jelmezeiket. Idén ez február 17-én délelőtt A félőlény látványos díszletei között valósítják meg, a színpadra lépők között lesznek azok az egykori koraszülöttek és testvéreik, akiket a Korábban Érkeztem Alapítvány segít.

Az elmúlt években több sikeres gyerekdarabot is bemutatott a szegedi teátrum. Gyüdi Sándor főigazgató a februári kínálatot bemutató sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, évente közel 15 ezer gyermek keresi fel családjával a színház egy-egy nekik szóló előadását. Most újabb sikergyanús gyermekdarabbal készül a társulat.

Szegeden 1991-ben tartották Békés Pál A félőlény című meséjének ősbemutatóját. Február 16-án a darab Várkonyi Mátyás által áthangszerelt változatát állítják színpadra. Tóth Miklós rendező elmondta, a mese az utolsó kiserdőben játszódik, ahol a szörnyek még nem vették át a hatalmat, de a fenyegetettség érzése már megjelenik.

– A felnőttek és a gyermekek is tele vannak félelmekkel. A darab bemutatja, mit lehet ezekkel kezdeni, ha szembenézünk velük, beszélünk róluk – fogalmazott a rendező.

A megszokott kétrészes balettpremier helyett februárban 23-án háromrészes estet mutat be a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. A művek közül kettőt tavaly ősszel a fővárosi közönség már láthatott a társulat alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Tabula Rasa című darab koreográfiáját Corneliu Ganea Hollandiában élő román származású művész, az Exit címűjét pedig Czár Gergely, a szegedi társulat tagja készítette.

Az est keretében láthatják majd a szegediek a társulat művészeti vezetőjének, Juronics Tamásnak új koreográfiáját.

A Bernard Alba háza című táncelőadáshoz a Kossuth-díjas művész Federico García Lorca drámáját – amely a nyomasztó hagyomány lélekölő erejéről szól – használta kiindulópontként. A darab zenéjéül Manuel de Falla Bűvös szerelem című művét választotta. A 23 perces táncjátékból kiderül, aki meghajlik a kemény hagyományok előtt, magára vállalja az örök boldogtalanságot. Aki pedig lázad ellene, mert derűre, boldogságra vágyik, az belepusztul.

A produkciót a fővárosi nézők a Budapest Táncfesztiválon láthatják.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!