Kártyázzon még többet!

Szegedi hírek | 2018. január 13. 10:27
bank, bankkártya, Európai Unió
Új pénzforgalmi szabályok lépnek életbe, hála az Európai Uniónak. A legtöbb módosítás a bankkártya-tulajdonosoknak kedvez.

A módosítások egyik legkedvezőbb eleme az, hogy a korábbi 45 ezer forint helyett 15 ezer forintra csökken az a kárösszeg, amelyet az ügyfélnek kell állnia abban az esetben, ha ellopták a bankkártyáját. Sőt, még ezt az összeget sem kell befizetnie, ha a plasztikkártya ellopását, illetve jogosulatlan használatát a visszaélés előtt nem vehette észre, vagy a kár bekövetkezéséért a bank, vagy a pénzügyi szolgáltató tehető felelőssé, illetve ha az adott szolgáltató nem írt elő erős, egyértelmű ügyfél-hitelesítést a kártyás fizetésekre.

A PSD2 a titok nyitja

A rövidítés a Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított EU-irányelvet „takarja” (Revised Payment Services Directive; a Revised, a 2-es a rövidítésben… – a szerk.). Ez lehetővé teszi, hogy ne csak bankok nyújthassanak pénzügyi szolgáltatásokat, illetve segíti az új digitális szolgáltatások bevezetését. A mostani változás az első lépések egyike az új szolgáltatások bevezetésében.

Továbbra is érvényben marad az a szabály, amely szerint a bank mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a jóvá nem hagyott fizetési művelettel összefüggésben a kárt a fizető ügyfél csalárd módon eljárva, vagy a kárt a kártyahasználati szabályok szándékos vagy súlyosan gondatlan megszegésével okozta, például a PIN-kódot felírta a bankkártyára, így az másvalaki tudomására is juthatott.

Mától a kártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni a kibocsátó banknál. A letiltás feloldására is ugyanezt írják elő a jogszabályban. A költségmentesség csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad, sőt még nőhet is. A kártyapótlás díja várhatóan alacsonyabb lesz, mert a bankok legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják csak fel.

Kedvező változás az is, hogy ezután a bankot terheli a felelősség azért, ha kiküldi az új bankkártyát, és, vagy a hozzá tartozó PIN-kódot, de az nem, vagy sérülten érkezik meg hozzánk.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!