Munkácsy a Reök-palotában vall szerelmet

Szegedi hírek | 2018. január 12. 12:43
REÖK, Festői szeremek, felolvasószínház, Munkácsy Mihály, rag20181
Folytatódik a Festői szerelmek felolvasószínházi sorozat a Reök-palotában. Január 15-én, hétfőn este Vasvári Csaba alakítja Munkácsy Mihályt, szerelme, Cécile bőrébe Märcz Fruzsina bújik.

Bevezetőt mond Nátyi RóbertA Réczei Tamás által rendezett darabban Munkácsy Mihályt Vasvári Csaba, Cécile Papiert Märcz Fruzsina alakítja. A dabab előtt Nátyi Róbert felvezető művészettörténeti előadást tart.

A huszonhat éves Munkácsy Mihály már két esztendeje Düsseldorfban élt, amikor megfestette Siralomház című képét. A festménnyel aranyérmet nyert az akkori nívós tárlaton, a Párizsi Szalonon. Egy csapásra ismert festő lett, ám a siker inkább kétségbe ejtette, olyannyira, hogy majdnem hazaköltözött.
Egy karácsonyi bálon azonban megismerkedett Edouard de Marches báróval és feleségével, Cécile Papier-val. Meghívta a jókedvű házaspárt műtermébe, ahol néhány napot együtt töltöttek.

A báróné titokban valószínűleg már ekkor beleszeretett a 182 centis, széles vállú festőbe, akit imádtak a nők. Cécile nem volt szép asszony, ellenben okos, kitartó és türelmes. Meghívta Munkácsy-t fényűző párizsi otthonukba, ahol tanácsokkal látta el karrierje építésével kapcsolatban. Rábeszélte, hogy költözzön Párizsba, és rendezzen be ott egy műtermet. Így is lett. Munkácsy pedig onnantól kezdve egyre több megrendelést kapott.

A rászakadt népszerűséggel azonban nem tudott mit kezdeni, depresszió gyötörte. Állapota olyan kétségbeejtőnek tűnt, hogy a házaspár meghívta pihenni colpachi kastélyába. A depresszió nem múlt, Munkácsy öngyilkosságot kísérelt meg. Lábadozás közben a ház asszonya ápolta, s szerelme talán már ekkor viszonzásra talált. A festő feltöltődve tért vissza Párizsba. A következő évben a báró megbetegedett, szanatóriumba került, felesége pedig levelezni kezdett Munkácsy-val, aki egy idő után úgy érezte, egyedül Cécile érti meg őt. A báró halála után azonnal feleségül kérte az asszonyt, aki a gyászév leteltét követően hozzá is ment. Élete végéig nemcsak társa, hanem profi menedzsere is lett Munkácsy-nak.

A Festői szerelmek sorozat kegújabb előadása mários olyan népszerű, hogy jegyeket már csak a 21 órakor kezdődő előadásra lehet váltani.
(Képünk a Festői szerelmek előző előadásán készült.)

Fotó: Dusha Béla

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!